La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, listele de asteptarea pentru obtinerea unui dispozitiv medical au devenit istorie. In prezent, in nici 60 de zile, conform legii, de la emiterea recomandarii de catre medic, pacientul intra deja in posesia protezei necesare (in conditiile in care in anii trecuti timpul de asteptare se ducea si pâna la 12 luni.)
Cereri din ce in ce mai multe
In primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2014, s-au emis un numar de decizii mai mare cu 19.84%. In cifre absolute s-au emis 3.914 decizii, fata de 3.266 decizii emise in perioada ianuarie – iulie 2014. Din punct de vedere valoric a fost alocata in perioada ianuarie – iulie 2015, suma de 3.141,19 mii lei fata de 2.743,65 mii lei, in perioada similara din 2014.
Principalele tipuri de dispozitive medicale dupa numarul lor sunt:
– Dispozitivele protezare stomii si incontineta urinara (1397 decizii)
– Echipamente pentru oxigenoterapie (781 decizii)
– Dispozitive auditive (449 decizii)
– Orteze pentru coloana vertebrala (199 decizii)
– Orteze pentru membrul inferior (128 decizii)
– Cristaline (95 decizii)
– Incaltaminte ortopedica (83 decizii)
– Proteze mentru membrul inferior (43 decizii)
– Dispozitive de mers (190 decizii) etc
Cresteri semnificative, fata de anul trecut, au fost la dispozitivele auditive (doar 366 in 2014), cristaline (34 de cereri anul trecut), incaltaminte ortopedica (39 de decizii in 2014) si dispozitive de mers (67 de decizii anul trecut).
Pentru dispozitivele care sunt considerate ca de utilitate imediata si nu suporta programarea lor pe o lista de asteptare (de exemplu stomiile si aparatele pentru oxigeno – terapie) se emit decizii in intr-un interval de timp foarte scurt (câteva zile).
O noutate in acest domeniu o reprezinta proteza de sân pentru care s-au stabilit preturile de referinta (409,33 lei/ sân) si pentru care s-au emis in aceste zile 49 de decizii.
„Modalitatea de obtinere a deciziei pentru o proteza externa de sân si accesorii (sutien special) este aceeasi ca la orice dispozitiv medical. Se acorda pentru femeile care au suferit interventii chirurgicale (mastectomie totala) si pentru ambii sâni, daca este cazul. Termenul de inlocuire este de 3 ani. Medicii care pot emite recomandarea medicala sunt din specialitatile chirurgie, oncologie, chirurgie plastica.”
Dan Stoica, director executiv contractari CJAS Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.