Tratamentul batutilor care ajung in spitale costa Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate peste trei miliarde de lei anual. Sumele ar trebui recuperate de la agresori, dar procedura juridica este greoaie. Sute de dosare ajung in instanta, dar se solutioneaza cam intr-un an sau mai mult. Urmeaza apoi executarea silita a vinovatului, cel mai adesea sarac lipit.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) are greutati in recuperarea cheltuielilor medicale in cazul victimelor accidentelor si a agresiunilor. Prin modificarea OG 150/2002, care reglementeaza functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, autorii accidentelor rutiere si cei ai agresiunilor vor plati integral cheltuielile cu spitalizarea si tratamentul victimelor. Pana la intrarea in vigoare a acestor modificari, spitalele isi recuperau cheltuielile de la vinovati. Primele trei zile de spitalizare erau suportate din bugetul asigurarilor sociale de sanatate daca victima ajungea in regim de urgenta in unitatea spitaliceasca. Daca internarea se prelungea, spitalul se indrepta in justitie impotriva vinovatului. „Isi recuperau cu greutate banii, caci capacitatea lor juridica nu facea fata, ne-a declarat Dan Stoica, director adjunct al CJAS. Acum, spitalele isi primesc banii de la Casa, in functie de raportarea lunara, urmand ca noi sa ii recuperam de la societatile de asigurari, in cazul accidentelor rutiere, sau de la vinovati, in cazul altor tipuri de accidente sau al agresiunilor. Numai ca procedura juridica este acum foarte greoaie. Avem cauze si din 2002. In prima instanta, dosarul se solutioneaza cam intr-un an, dar cu recursurile se prelungeste cu mai multe luni”. Uneori, vinovatul este atat de sarac incat nu poate plati sumele datorate. Dureaza luni de zile sau chiar mai mult de un an pana la recuperarea banilor. Cum poti sa executi un bataus care isi bea zilnic mintile si nu are alta avere decat zdrentele de pe el si un bordei? In plus, CJAS nu dispune de plaja larga de actiune, caci ordonanta care ii da dreptul sa-si recupereze banii nu spune si cum sa procedeze. Asta intrucat nici dupa trei ani de la aparitie nu au fost date norme de aplicare a ei. Acesta poate fi unul dintre motivele care au facut ca din 3,323 miliarde lei, cat au costat ingrijirile medicale in cazurile de acest gen inregistrate anul trecut, CJAS sa recupereze doar putin peste o treime. In anul 2005, CJAS a trimis in instanta 400 de dosare cu „batausi”, iar saptamanal apar zeci noi cazuri.
Altfel stau lucrurile in cazul accidentelor de munca. Acestea sunt anchetate de o comisie speciala din cadrul Casei Judetene de Pensii (CJP), institutie care deconteaza, de altfel, cheltuielile medicale ale victimei (transport cu ambulanta, spitalizare, tratament in ambulatoriu, recuperare). „Nu avem probleme in a recupera cheltuielile, caci CJP ne livreaza banii pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a petrecut accidentul, a mai spus directorul Stoica. Sumele sunt decontate din fondul de risc, la care contribuie toti angajatorii. Cand cheltuielile erau suportate de angajatorul victimei, se evita raportarea accidentului de munca”. In primele 10 luni ale anului
s-au inregistrat 88 de accidente cu spitalizare, iar cheltuielile s-au ridicat la aproape 300 de milioane de lei .
Scris de Doina MINCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.