19 ianuarie 2025

Casa Alecsandri este in pericol de a fi pierduta definitiv

Intr-o conferinta de presa fulger, la care au participat numerosi oameni de cultura, scriitori, artisti plastici, fosti directori ai unor institutii de cultura din Bacau, ziaristi, presedintele Societatii Cultural – Stiintifica „Vasile Alecsandri”, conf.univ.dr.Ioan Danila, a prezentat ultimele noutati privind starea si regimul juridic al „Casei Vasile Alecsandri”, noutati care se constituie intr-un nou semnal de alarma, care se alatura altor demersuri insistente, sistematice si documentate, care atesta fara dubiu faptul ca aceasta casa a apartinut familiei Alecsandri si este necesar, imperios necesar, ca acest imobil sa fie salvat de la distrugere si instrainare.

Nimeni nu se mai indoieste astazi ca poetul s-a nascut in Bacau, o spune chiar el, o spun oameni traitori ai acelor vremi, cercetatori si istorici. Acum, nici nu mai are importanta daca poetul s-a nascut in acea casa sau in alta, insa ea reprezinta o mostenire, un simbol pentru Bacau si bacauani.



De netagaduit este si faptul ca inca din 1982 (si nu din 2004, cum s-a afirmat intr-un document), casa de pe str.Alexandru cel Bun a fost declarat Monument istoric, care se supune Legii 422/2001, care, printre altele, stipuleaza ca aceste imobile, indiferent de stare si natura proprietatii, sunt protejate. Profesorul Danila a prezentat asistentei o alta serie de documente, scoase din arhive, care arata negru pe alb cui a apartinut imobilul si ce destinatie a avut de-a lungul timpului.

Casa a fost scoasa la vânzare

Dupa ce a fost instrainata, fiind atribuita unui cetatean italian (nu mai insistam asupra conditiilor), la jumatatea lunii aprilie, actualul proprietar a scos-o la vânzare. O atesta afisul aplicat pe zidurile cladirii.

“Este impotriva legii, este un abuz, care se petrece sub ochii nostri. Cu toate cererile, demersurile verbale si scrise la autoritatile locale, cu tot sprijinul acordat de comunitatea artistica locala si nationala, pâna astazi, 7 mai 2014, nu s-a facut nimic. Ca o coincidenta, sau nu, zilele acestea a disparut de pe cladire si placuta care atesta ca este Monument istoric din 1982. Facem, din nou un apel la comunitatea locala, la institutiile statului, la bacauani, pentru a da dovada de responsabilitate, de patrotism, de grija fata de acest monument, pentru a-l putea transmite urmasilor si pentru a-i da destinatia a ceea ce a fost: Cercul Cultural Vasile Alecsandri, infiintat la inceputul secolului XX, marturie a ceea ce ne-a ramas de la marele poet.”
conf. univ. dr. Ioan Danila

Apel disperat catre autoritati

Toti cei care au fost prezenti au fost de acord si au semnat un document pentru a se trece, pentru a reboteza imobilul din “Casa in care s-a nascut Vasile Alecsandri (Casa Dragomir Badiu”, la „Casa de Sfat si Cetire «Vasile Alecsandri»” si, in urma refacerii, sa capete destinatia data si de inaintasii nostri: un lacas de cultura. Pictorii Ilie Boca („nu exista respect pentru trecut, monumentele dispar, dispar peste noapte”), Aurel Stanciu („cred ca s-a ajuns prea departe”), istoricul Jean Ciuta („când a fost propus in divan, poetul a adresat o scrisoare de multumire bacauanilor.

Astazi, ce ar scrie intr-o noua scrisoare?”), scriitorii Liviu Chiscop („este laudabila initiativa si munca profesorului Danila si merita sa-l sprijinim in continuare, casa trebuie recuperata urgent”), Petre Isachi, Eugen Verman („este o pata urâta pe obrazul orasului, eu sunt dispus sa contribui cu bani la refacerea acestui monument”) si multi altii au semnalat inconsecventa autoritatilor locale, lipsa de respect fata de mostenirea noastra culturala, identificând trei institutii care se pot pronunta asupra acestei chestiuni: Primaria municipiului Bacau, Consiliul Judetean, Directia de Cultura.
Casa a fost evaluata, de un expert, la suma de 70.000 de euro, insa proprietarul cere 143.000 euro.
Vom reveni cu alte detalii, in editiile urmatoare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img