* SIF II Moldova si Conimpuls, proprietarii Casei Albastre, au facut o oferta Primariei pentru a-i ceda cladirea, dar numeroasele adrese au ramas fara nici un raspuns
Preocuparea alesilor locali privind gasirea unui nou sediu pentru Primaria municipiului Bacau si-a gasit un ecou onorabil, care insa nu pare sa fie luat in seama de catre autoritati. Mai exact, este vorba despre o oferta facuta Primariei de coproprietarii unei constructii reprezentative pentru oras, „Cladirea albastra”, adica SIF II Moldova si Conimpuls, prin care acestia se arata dispusi sa cedeze cladirea pentru a fi amenajata ca sediu al executivului local. Problema unui nou sediu a fost ridicata si la ultima sedinta a Consiliului Local, când consilierul Nechita Neculai (PNL) a explicat ca actuala cladire este inestetica si nefunctionala.
„Avem un sediu de primarie care nu ne face deloc cinste. Trebuie sa cautam o solutie, sa inchiriem un spatiu, sa ne mutam acolo temporar, sa alocam ceva din bugetul ce va fi votat in curând pentru aceasta problema. Vine un cutremur, Doamne fereste!, si se darâma actualul sediu peste primar si toata conducerea de acolo”, a spus consilierul.
De mentionat ca, anul trecut, Consiliul Local a organizat si un concurs de proiecte pentru remodelarea zonei cuprinsa intre Bulevardul Unirii, strada Nicolae Balcescu, strada Mihai Viteazu si imobilul Hotelului Moldova. Au fost declarate câstigatoare doua proiecte, cotate la egalitate, iar autorii lor, membri ai Ordinului Arhitectilor, si-au impartit premiul pus in joc, de 10.000 de lei.
Posibilitatea de a ridica un nou sediu al primariei in fata Hotelului Moldova s-a lovit insa de opozitia multor altor arhitecti, care considera ca o cladire amplasata acolo anihileaza deschiderea zonei, dar are si neajunsul de a nu avea locuri de parcare suficiente. S-a vorbit in van si despre varianta achizitionarii Hotelului Moldova, lucru care ar necesita doua milioane de euro pentru reamenajare, in timp ce o constructie noua ar costa dublu.
„Toate spatiile care formeaza inelul de la baza hotelului sunt proprietati private, detinute de persoane diferite. Daca am cumpara hotelul, practic am achizitiona doar holul receptiei si etajele cladirii, dar acestea nu indeplinesc cerintele de functionalitate pentru serviciile de taxe si impozite locale, pentru politia locala, s.am.d.”, a explicat secretarul municipiului, Ovidiu Popovici.
O varianta onorabila
Iar daca despre proiecte de sediu nou sau despre achizitionarea Hotelului Moldova s-a tot discutat in Consiliul Local, legislativului local nu i s-a spus pâna acum ca mai exista o oferta, care pare perfect viabila. Mai exact, SIF Moldova a inaintat pâna acum patru oferte catre Primarie, pentru a-i pune la dispozitie spatiile sale din Casa Albastra, prima in mai 2014 si ultima dintre ele chiar la sfârsitul saptamâni trecute. SIF detine subsolul, parterul, precum si etajele 1, 2, partial 3 si ultimul nivel. Surse din cadrul SIF spun ca in societate lucreaza circa 40 de persoane si sunt multe spatii excedentare.
„Cladirea are avantaje certe si se preteaza la un sediu administrativ. Sunt spatii suficiente pentru lucrul cu publicul, exista si parcari. Un singur nivel are o suprafata de circa 700 de metri patrati. Prin proiectare, cladirea a fost realizata astfel incât sa poata fi compartimentata dupa placul si interesul clientului”, spun aceleasi surse din interiorul SIF. In plus, exista avantajul ca intreaga cladire este amortizata, iar variantele de plata oferite Primariei ar fi avantajoase, respectiv in rate, in leasing sau alte variante ce ar putea face obiectul unei intelegeri. Despre un pret nu se poate vorbi deocamdata, fiindca mai intâi este necesara o evaluare, alaturi de alte proceduri specifice. Iar daca renunta la sediul actual, SIF II Moldova este dispusa sa se mute intr-o alta cladire din oras, fie si in chirie.
Aceeasi disponibilitate o are si societatea Conimpuls. „S-au facut numeroase adrese catre Primarie prin care le oferim spatiile pe care le detinem, adica etajele de la 4 la 10. Societatea noastra si-a restrâns mult activitatea si de aceea spatiile sunt excedentare. In plus, si terenul de sub cladire este al Primariei, ceea ce este un avantaj in plus pentru autoritatile locale”, a spus Violeta Sechelariu, actionar al societatii Conimpuls.
Dupa cum explica cei dispusi sa ofere cladirea, si bugetul local ar fi degrevat de niste cheltuieli importante. Dar in ciuda acestor avantaje, mai ales ca pretul pare ca va fi mult mai mai mic decât ridicarea unei cladiri noi, cele patru adrese trimise pâna acum la Primarie in ultimul an au ramas fara nici un raspuns, „de parca le-am fi trimis pe câmp, si nu la secretariatul institutiei”, dupa cum spun ofertantii.
Cert este ca in conformitate cu procedurile oficiale, autoritatea locala trebuie sa raspunda numai la ofertele facute in urma unei solicitari, ceea ce nu este cazul in aceasta situatie. „La Primarie s-au primit, intr-adevar, ofertele venite de la SIF si Conimpuls, dar este prematur sa discutam despre aceasta problema, când deocamdata nu avem un buget local aprobat, si in lipsa unor discutii in Consiliul Local.
Va veni si momentul când vor fi analizate toate ofertele, pe baza unor criterii stricte de selectie, inclusiv a ofertelor care circula pe piata libera, asa cum este si aceasta oferta pentru Casa Albastra”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvând al Primariei.
Conducerea Primariei a spus insa ca in bugetul muncipalitatii pentru acest an, ce probabil va fi votat la sfârsitul acestei luni, exista alocata si o suma pentru un nou sediu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.