20 noiembrie 2024

Cartierul ANL Gherăieşti va deveni „sigur” abia anul acesta

A trecut exact un an de zile de când subprefectul de la acea vreme, Constantin Toma, intenţiona să evacueze un întreg cartier, ANL Gherăieşti, din cauza unor emanaţii puternice de gaze, chiar în prag de sărbători. Tot aproximativ un an a trecut de când autorităţile statului şi cele locale au pus la punct un plan concret, cu termene, pentru ca locuitorii cartierului să fie în siguranţă. Din păcate, abia anul acesta se vor vedea primele investiţii.

Cartierul ANL Gherăieşti, de la ieşirea din municipiu, stă pe o pungă de gaze. Ca situaţia să fie şi mai complicată, terenul pe care s-au construit casele aparţine, juridic, primăriei Mărgineni, în timp ce locuitorii au buletine de Bacău şi aici şi plătesc taxele şi impozitele.



Indiferent „cui” aparţin, locuitorii sunt în pericol, după cum s-a constatat în urma controalelor amănunţite făcute de pompieri şi nu numai. Concret, o comisie mixtă constituită la ordinul prefectului a constatat că în cartierul de 102 imobile emanaţiile de gaze sunt cauzate de închiderea necorespunzătoare a unei sonde prin care se realiza exploatarea combustibilului gazos.

Din păcate, la verificările făcute recent de specialişti, din cele 26 de puţuri s-au găsit doar 20, celelalte şase, prin care gazul ieşea, au fost acoperite cu gazon, construcţii, ceea ce înseamnă un pericol permanent de acumulare de gaze.

Mai mult, la 12 puţuri s-au înregistrat emanaţii destul de mari. Şi mai inconştienţi, unii proprietari şi-au construit prin reţeaua de canalizare o instalaţie improvizată de captare a gazului, ca să scape de costul încălzirii. Pentru a elimina acest pericol, autorităţile au convenit asupra unui calendar şi a unui plan de acţiuni prin care, într-un final, cartierul să devină o zonă sigură.

„Pe bugetul din acest an, am prins investiţia privind achiziţia unei centrale telegrizumetrice, cu senzori de detecţie în fiecare locuinţă”, a declarat primarul comunei Mărgineni, Ionel Popa. De altfel, primăria Mărgineni şi-a asumat să facă investiţia cea mai costisitoare, respectiv achiziţia acestei centrale. Proprietarilor li se va monta gratuit un senzor de detecţie a gazelor, cel mai probabil la subsol, dacă doresc mai mulţi, aceştia trebuind să suporte financiar costurile. Toate informaţiile culese prin centrală şi senzori vor fi gestionate în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

De cealaltă parte, Primăria Bacău avea obligaţia de a realiza în regim de urgenţă un front de captare, un ecran de înnămolire şi două foraje de control prin care să se limiteze scăpările de gaze. Aceste zone ar urma să fie monitorizate video, iar la intrarea în cartier se va monta şi un panou de avertizare cu posibilitate de acumulare a gazului în cartier. Primăria Bacău avea obligaţia încă din vară să contracteze o firmă care să facă acele fronturi de captare, lucru care nu s-a întâmplat.

Totuşi, în luna august, printr-o rectificare bugetară s-au alocat 50.000 de lei pentru „elaborarea unor studii, în vederea eliminării riscului acumulărilor de gaze naturale, în ansamblul de locuinţe ANL Gherăieşti”, adică abia primul pas, urmând ca eventualele investiţii concrete să se facă anul acesta. „Noi am alocat aceste fonduri şi indiferent cât va costa vom oferi cetăţenilor care locuiesc acolo siguranţa”, a precizat clar primarul Cosmin Necula.

Şi Instituţia Prefectului are misiunea de a monitoriza respectarea calendarului. În afară de asta, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, are informaţii permanent cu privire la nivelul emanaţiilor de gaze.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014