CET Bacau, colosul care ba moare, ba invie, s-a dovedit o sursa de venit pentru cateva firme „norocoase”. Norocoase sa aiba legaturi cu fruntasii liberali bacauani. Afinitatile, declarate sau ascunse, le-au adus acestor firme felii mai mari sau mai mici din imensele sume de bani care s-au invartit in ultimii ani la CET. Imediat dupa ce a ajuns primar, Romeo Stavarache si-a angajat la CET cumnatul, pe Ioan Marius Stanila. Chipurile, pentru a face curatenie la CET (evident, cu o matura liberala!).
Initial, Stanila a intrat la CET pe o functie modesta, la Serviciul programe dezvoltare. De la 1 ianuarie 2005, insa, a fost numit in functia de director de marketing. Tot dupa alegerile din 2004, aceasta a fost ocupata de Ionel Palar, apropiatul primarului Stavarache. Palar nu a facut multi purici la CET, fiind propulsat in Parlament. Locul i-l tine caldut Stanila, care a ajuns din director economic la Prod Cresus, firma lui Stavarache, sa organizeze toate licitatiile de la CET, o societate de mare importanta publica. Incercand sa justifice nepotismul pe care incepea sa-l instaureze, Stavarache a declarat ca l-ar fi infiltrat la CET pe Stanila pentru a impiedica afacerile necurate. Atat de bine a vegheat cumnatul lui Stavarache mersul lucrurilor la CET incat ultimii ani au fost presarati numai de scandaluri legate de licitatii, atribuiri de contracte, acuzatii de mita. Asa se face ca, de aproape patru ani, aceleasi firme sunt infipte bine intr-un carusel al contractelor pe bani multi de la CET.
O firma de apartament a dat lovitura la CET
Cu atotputernicia functiei sale, cumnatul lui Stavarache a reusit in 2005 sa directioneze un contract de peste 10 miliarde lei vechi unei firme de apartament legate de un fruntas liberal – Marius Danciu. Cu ocazia licitatiei pentru transportul pe calea ferata industriala a carbunelui necesar furnizorului de agent termic, s-au pus in joc relatiile. Se stia chiar inainte de deschiderea plicurilor ca va castiga TEK SRL, o firma dintr-un apartament de pe Aleea Ghioceilor. Aceasta nu detinea nici macar autorizatia de transport si manevra pe calea ferata, asa ca s-a asociat cu o firma dintr-un judet indepartat. SC TEK SRL, care a oferit pretul de 25.000 lei/tona a castigat licitatia, desi a existat si o oferta mai avantajoasa. Este suficient sa spunem ca, in fruntea comisiei s-a aflat Ioan Marius Stanila. Contestatiile nu au intarziat sa apara, dar presedinte al comisiei de solutionare a contestatiilor a fost acelasi Stanila. Cand manariile au iesit la iveala, de la CET s-a spus ca societatea nici macar nu era obligata sa organizeze licitatie. Reactia este de inteles, miza fiind castigul de peste 13 miliarde lei vechi pe an (550.000 tone carbune inmultite cu 25.000 lei/tona).
Una tie, una mie!
O alta afacere manoasa pentru prieteni sunt contractele de reparatii accidentale pe sistemul de temoficare. CET a ajuns sa cheltuiasca pana la 60 de miliarde lei vechi intr-un an pentru repararea conductelor. Bani care s-au impartit frateste intre cateva firme in spatele carora se afla nume cunoscute in Bacau: Branpis (Razvan Gaina), Grup Benco (Benone Onicel), Gamus (Gabriel Mustata), Sitorex (Costica Neagu), Multiservice (Iulian Stoican, sef sectie Termoficare la CET), InterServ (Mihai Muraru). Firmele s-au tot rotit, ba chiar si-au calcat pe urme, refacand unele dupa altele lucrari, si au primit sume mai mari sau mai mici din puhoiul de bani pe care CET ii ingroapa din cauza retelelor deteriorate. Anul acesta, conductele vor fi carpite doar de doua din firmele partenere prin traditie cu CET: InterServ (pe reteaua primara) si Branpis (pe reteaua secundara, pentru care se cheltuiesc si cei mai multi bani).
Investitii pentru prieteni
Nu doar avariile pot aduce castiguri firmelor favorite la CET, ci si investitiile in contorizare, refacerea punctelor termice si refacerea sistemului de recirculare a apei calde. Contractul pentru modernizarea celor 34 de puncte termice a fost castigat de Elsaco Electronic Botosani si Romgan, iar valoarea lui a fost impresionanta: 136 miliarde lei vechi. Cele mai multe nemultumiri cu privire la calitatea lucrarilor sunt legate de numele Romgan. Aceasta a luat nota proasta si cu alte lucrari pe bani publici in municipiul Bacau, cum ar fi cea de pe strada Licurici, din cartierul Serbanesti. Elsaco Botosani este una dintre firmele care au prins contracte mari in Bacau, alaturi de General Fluid Bucuresti. Aceasta din urma a montat gigacalorimetre de scara, un contract de 70 miliarde lei vechi. Sitorex este o alta firma „vedeta” in relatiile cu CET: lucrari de reparatii accidentale (300 milioane lei vechi in 2006) si un contract de refacere a sistemului de recirculare la blocuri (4 miliarde lei vechi). Vazand aceleasi nume care apar in contractele CET-ului, nu poti sa nu-ti spui ca, intr-adevar, primarul Stavarache, prin cumnatul sau, a vegheat bine activitatea de la CET, nu cumva sa le scape favoritilor sai vreo ocazie de a face bani frumosi.Scris de Doina Mincu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.