Principele Carol vine in România si se urca pe tronul tarii pe 10 mai 1866. Au urmat 48 de ani in care România a cunoscut o perioada de dezvoltare, de modernizare si deschidere spre Europa, chiar in conditiile in care lumea era farâmitata, divizata, macinata de conflicte, multe dintre ele având implicatii majore asupra tânarului stat, hartuit, rupt, amenintat din toate partile. 50 de ani de istorie, asupra careia si-a pus amprenta Principele si mai apoi Regele Carol I.
Pentru prima data, in Bacau, au fost expuse marturii materiale, bunuri de patromoniu muzeal cu valoare de tezaur, din timpul Regelui Carol I, obiecte personale sau ale Casei Regale, multe dintre ele unicate, care refac, in ordine cronologica, viata si infaptuirile Regelui Carol, “regele model”, dupa cum a fost numit de istorici. Expozitia “România Regelui Carol I” s-a deschis la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, in prezenta unui public restrâns. Acest eveniment a fost posibil ca urmare a unei fericite colaborari si contributiei decisive a cinci institutii, este vorba de Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, Muzeul National de Istorie, Muzeul National Peles, Muzeul Militar “Regele Ferdinand I” si Asociatia de Traditii Militare Românesti.
In atmosfera acelor ani, in “regalul” expozitional ne-a introdus muzeografa Mihaela Baitan, seful Filialei Bacau a Muzeului National “Regele Ferdinand I”. “Avem in expozitia deschisa astazi bunuri de patrimoniu muzeal cu valoare de tezaur, fiind expuse documente originale, litografii, sculpturi si picturi, piese de mobilier foarte valoroase, cum sunt biroul sculptat in lemn de stejar al regelui de la Castelul Peles, arme, se evidentiaza pusca unicat Buescu, arme ale armatei, uniforme militare purtate de ostasi in Razboiul de Independenta, medalii, brevete, plachete, drapele, stindarde, fotografii, busturi ale regelui si reginei Elisabeta”, a spus Mihaela Baitan.
O contributie importanta la realizarea acestei expozitii au adus-o muzeograful Ovidiu Boldur, organizator din partea Muzeului de Istorie, cât si intreaga echipa de la Muzeul Militar.
Expozitia este deschisa pâna pe 1 iulie 2014.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.