23 decembrie 2024

Carina Condrea a lansat, în clasa a IV-a, volumul „De pe-un leagăn, printre cărți”

Cu toții ne-am început cariera cu un vis, un boboc de idee într-o minte de copil. Dar orice plan era compus la timpul viitor. Voi fi, voi face. Ei bine, Carina, mica scriitoare despre care vreau să vă vorbesc,  a transformat „când voi fi mare” în „când voi fi în stare”. Iar ea este în stare chiar acum, după cum a dovedit-o lansându-și propria carte, în clasa a patra: „De pe-un leagăn, printre cărți”. Așadar, am avut ocazia să particip și eu la evenimentul organizat de Teatru Fain, sâmbătă, pe 28 mai, în cadrul căruia actoria s-a îmbinat armonios cu dragostea copiilor pentru literatură, într-o horă a talentelor.

Pentru început, înconjurați de siguranța întunericului din sală, am asistat la șapte monologuri interpretate de șapte dintre elevii coordonați de actrița profesionistă Alina Neagu. Fiecare ne-a introdus în povestea sa, în lumea sa, cu cuvinte trecute prin filtrul inocenței și al purității corespunzătoare vârstei, cuvinte care nu au făcut decât să accentueze emoția ce se ascundea sub ele și care a fost transmisă și publicului.



Urcând o treaptă în ierarhia tinerelor talente, am avut plăcerea de a asista la reprezentația trupei In The Spot Bacău, un grup de adolescenți pasionați de artă și frumos. Vlad Constandache și Denisa Irofte au pregătit un spectacol interactiv cu păpuși, al cărui umor și expresivitate a cucerit copiii prezenți în sală, care nu au ezitat să răspundă cu entuziasm la întrebările adresate de către personaj.

Și, bineînțeles, în încheierea evenimentului, „cireașa de pe tort”: lansarea de carte a Carinei Condrea. Așezată pe scenă alături de scriitoarea Mădăina Rotaru, care ne-a făcut o introducere în lumea cărții, Carina ne-a povestit cum a început pentru ea să înflorească pasiunea pentru scris, adiacentă celei pentru lectură, totodată prezentându-ne câteva fragmente relevante din povestioarele sale. „De pe-un leagăn, printe cărți”, al cărei titlu ne dă un indiciu cu privire la contextul în care a fost scrisă, conține două poezii ce întruchipează anotimpurile prin prisma unor influențe precum Eminescu sau Alecsandri (după spusele Mădălinei Rotaru), dar abordează și alte teme mai profunde, precum trecerea timpului și felul în care copilăria nu moare, de fapt, niciodată.

Și pentru a vă introduce puțin în mintea protagonistei noastre, i-am adresat și câteva întrebări în cadrul unui mini-interviu, la care mi-a răspuns cu onestitate și cu un zâmbet caracteristic pe buze. Mi-a făcut plăcere să particip la aceasă întrunire a sufletelor frumoase și să stau de vorbă cu Carina, scriitoarea noastră în devenire. Sper că tot mai mulți copii să aibă curajul să se destăinuie lumii prin scris, pentru că avem nevoie de imaginația lor. Cred că „De pe-un leagăn, printe cărți” merită citită, fie și numai pentru felul în care ne demonstrează puterea pe care o pot avea cuvintele unui copil, a căror inocență ascunde mai multă maturitate decât cele ale unui adult.

(Daria Humă, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ”Constantin Platon”, elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău )

 

”Nu contează vârsta, putem fi super!”

Humă Daria: Când ai început să scrii?

Carina Condrea: Am început să scriu pe la opt ani. Cred, nu sunt sigură, că prima mea poveste a fost „Cum a apărut bradul de Crăciun”. Era iarnă, știam câteva povești de sărbători și m-am gândit să creez și eu una. Această istorisire apare și în prima mea carte „De pe-un leagăn, printre cărți…”, alături de ea aflându-se și „De când are Moș Crăciun sanie”.

 

Humă Daria: Ai vreo persoană care te inspiră, un model?

Carina Condrea: Da, am. Autoarea mea preferată este J. K. Rowling, dar sincer, povestea „O aventură pofticioasă” m-a făcut să mă gândesc în a o urma pe Beatrix Potter, cu tot cu Peter, Benjamin, Flopsy, Mopsy și Cottontail.

 

Humă Daria: Care este cartea ta preferată, dacă ai una, și de ce? Dacă nu, ce gen literar îți place?

Carina Condrea: Cartea mea preferată … hmm … o întrebare grea. Nu am una, însa am un top 7: pe locul șapte – „Super pisici”, locul șase – „Crenshaw”, locul cinci – „Narnia” (de fapt nu e o carte, știu, dar dacă ajută, cel mai mult îmi place „Leul, Vrăjitoarea și Dulapul”), locul patru – seria „Percy Jackson”, locul trei – seria „Miss Peregrine”, locul doi – „Bestii fantastice și unde le pot găsi” și locul unu: „Harry Potter”. După cum cred că se observă, îmi place genul fantasy. Dacă veți intra într-o librărie, mă veți găsi la raionul cu acest gen.

Humă Daria:  Crezi că faptul că iei cursuri de teatru te-a ajutat în vreun fel cu scrisul? Cum?   

Carina Condrea: Da, cred. Mă rog, nu la poveștile din cartea mea, dar m-a ajutat să fac o scenetă, încă nu are titlu. Este scrisă ca un scenariu. M-a ajutat deoarece am inventat această scenetă cu colegii mei, la teatru, în pauză. Mai trebuie retușată pentru a o face unică.

 

Humă Daria: Ai un mesaj/ sfat pentru copii care sunt pasionați de scris, de creație?

Carina Condrea: I-aș încuraja să continue. Nu este ușor să-ți placă scrisul pentru că, să recunoaștem, mulți dintre copii petrec mult timp pe telefon. Nu e nici un proces rapid să ajungi scriitor, dar trebuie încercat. Marii scriitori au început cel puțin de la gimnaziu. Dacă au reușit să ajungă faimoși, atunci și noi, înarmați cu un stilou/pix/creion/cariocă/marker/orice instrument de scris, putem ajunge departe! Nu contează vârsta, putem fi super!

 

 

 

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img