15 ianuarie 2025

Cârdasia afacerilor de la CET

Când vine vorba de CET Bacau, automat se vorbeste despre sume enorme care pleaca de la bugetul local pentru fel de fel de lucrari care mai de care mai interesante. Si care sunt, bineinteles, executate de societati care indeobste au o imagine deloc lipsita de pata in peisajul economic local sau national. Este si cazul unui contract relativ recent semnat prin cunoscuta procedura a cererii de oferta, mult mai la indemâna si mai usor de controlat de catre alesii si angajatii din Primarie…

S-a incredintat inca un contract pe bani publici pentru CET Bacau, una din gaurile negre ale bugetului local. Obiectul acestuia consta in proiectarea si construirea unei gospodarii de CLU (combustibil lichid usor) in CET 1 Chimiei, a unei gospodarii de pacura in CET Letea, a unei statii de tratare a apelor uzate in CET Letea precum si montarea unui cazan cu abur. Noile investitii, conform cererii de oferta postate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, au fost cerute de executia lucrarilor de montare pentru un ciclu combinat de 14 MWt si de reabilitarea cazanului pentru apa fierbinte de la CET Letea. Insa proiectul pentru noul grup de cogenerare nu are nimic trecut in acest sens, iar daca se tine cont si de faptul ca sunt la mijloc fonduri europene, apar unele semne de intrebare. Care se accentueaza când vine vorba de societatea care a câstigat contractul, anume TMUCB SA din Bucuresti, care a avut, de fapt, si singura oferta considerata eligibila de catre compartimentul de specialitate din cadrul Primariei Bacau…



Gând la gând

Costurile estimate initial pentru investitia amintita mai devreme au fost de 13.755.544 lei, adica mai bine de 3 milioane de euro. Oferta declarata câstigatoare, cea a TMUCB SA din Capitala, a fost de 13.755.540 lei, cu doar patru lei mai putin decât au crezut cei din Primarie ca trebuie alocat pentru investitie. S-ar putea vorbi de o coincidenta, dar acest lucru este relativ greu de crezut, mai ales ca exista si precedent in acest sens. Parcarile din municipiul Bacau au facut si ele obiectul unor contracte la care sumele s-au auprapus de minune. Astfel, in luna octombrie a anului trecut s-a batut in cuie contractul privind montarea de pavele ecologice prin parcarile din Bacau. Valoarea contractului a fost estimata de catre Primarie la 3.000.000 lei, 30 de miliarde de lei vechi. Singura oferta pentru acest contract a venit de la societatea suceveana Symmetrica, si a fost redactata exact pentru aceeasi suma, nici macar un leu in minus. Un alt exemplu in acest sens vizeaza contractul perfectat tot in 2011 cu firma bacauana Marste SRL pentru stâlpii care au fost montati prin oras. Atunci valoarea estimata de primarie a fost de 308.956 lei, iar oferta câstigatoare a fost de 307.956 lei. Daca se intâmpla o singura data, poate ca teoria coincidentei ar fi functionat, dar un lant de coincidente duce la un sir de suspiciuni…

Dileme cu TMUCB

Firma care si-a trecut in palmares contractul pentru noile lucrari de la CET, TMUCB SA din Capitala, a avut si inca mai are unele probleme prin tara. Societatea a aparut in unele scandaluri care au fost evidentiate suficient de amanuntit de presa locala si nationala. Astfel, in 2006 TMUCB a câstigat un contract in Slobozia pentru a pune la punct sursa de alimentare cu apa a municipiului, valoarea initiala fiind de peste 92 miliarde lei vechi. Nefiind indeajuns, s-a procedat la incredintarea de lucrari suplimentare care au ridicat valoarea investitiei cu aproape 50 de procente… La Suceava, tot TMUCB a fost mentionata in media locala pentru un sir de amenzi primite pentru ca nu a intervenit sa repare strazile facute praf in urma lucrarilor de modernizare a retelei de canalizare. Sucevenii au mai avut si alte probleme de rezolvat cu TMUCB, care a demarat cu intârziere unele lucrari care s-au facut cu fonduri europene prin programul ISPA. Nu in ultimul rând, TMUCB a fost si sub lupa Consiliului Concurentei pentru ca, alaturi de alte societati, era suspectata ca ar fi ajuns la unele intelegeri vizavi de continutul ofertelor si de sustinerea acestora astfel incât partenerii din umbra sa câstige contracte prin rotatie.

O mâna spala pe alta…

La un moment dat, TMUCB SA a fost unul dintre cei mai vocali contestatari ai licitatiei pentru reabilitarea retelelor termice secundare din municipiul Bacau. Banii pentru proiect erau de asemenea fonduri europene, derulate de aceasta data prin Programul Operational Sectorial Mediu. Insa atunci contestatiile au fost respinse, ceea ce nu a picat bine societatii bucurestene. Insa TMUCB a ramas in vizorul autoritatilor locale, fiind un potential partener loial. Si, din cadrul aceluiasi proiect, a fost defalcata o alta bucata, câstigata de aceasta data fara probleme de catre TMUCB. Adevarat, suma este incomparabil mai mica. Dar decât nimic…



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img