Doar un sfert dintre copiii de la țară se spală zilnic pe corp. 20 la sută dintre familii nu reușesc să ajungă cu copiii la medicul de familie pentru un consult. Anul trecut, peste jumătate dintre copiii din mediul rural au obținut note sub 6 la Evaluarea Națională. Sunt concluzii la care a ajuns un studiu realizat de World Vision România. „Mulți părinți le recomandă să nu mai meargă la liceu pentru că oricum au rezultate slabe și e mai bine să muncească și să aducă bani în casă.
În zona rurală de est a județului Bacău situația este similară, ba chiar mai grea în anumite sate”, arată Gabriela Achihăi, președinte FSC. Din acest motiv, FSC a demarat proiectul educativ „Tineri educați = viitor sănătos”, care vizează 1.050 de copii și liceeni din șase comunități defavorizate. E vorba despre cartierul Tache din Bacău, Dealu Morii, Podu Turcului, Fîntînele-Motoșeni, Slobozia Nouă și Stănișești.
Medici și psihologi, pe teren…
Pe lângă faptul că trebuie să facă față sărăciei, elevii din estul județului se confruntă cu probleme de adaptare socială și școlară, dezorientare, de comunicare și integrare în grupurile de tineri, cauzate de discrepanțele majore dintre sat și oraș. Echipei de proiect, care va fi una pluridisciplinară, i se vor adăuga 50 de voluntari. „Vor face parte din echipă un medic specialist și un asistent medical, un psiholog, un asistent social și chiar un trainer în dezvoltare personală. Aceștia vor susține activitățile atât în Bacău, cât și în mediul rural, în cadrul Caravanei vieții sănătoase”, explică Anca Nedelcu Dobârceanu, manager proiect.
Echipa mobilă va oferi sesiuni de educație pentru sănătate într-un mod prietenos, interactiv și adaptat vârstei celor mici, folosind un set de broșuri colorate și prietenoase care vor fi create special pentru asta. Vor fi abordate teme ca igiena corpului și a hainelor, nutriție, sănătatea mintală, sănătatea relațiilor și educația sexuală, traficul de persoane, urmările consumului de alcool, tutun, droguri. Caravana va fi dublată de sesiuni de discuții și consiliere individuală și în grupuri mici. Proiectul va mai cuprinde workshop-uri pentru liceenii care sunt bursierii FSC, excursii, activități artistice.
„Beneficiarii proiectului provin din comunități sărace și sunt privați de accesul la informație, servicii educaționale sau de altă natură, din care ar putea deprinde cunoștințe și abilități de viață sănătoasă care să-i pregătească pentru viitor. Prin acest proiect, ei vor putea să-și construiască o altă perspectivă asupra vieții de zi cu zi și asupra propriului viitor”, a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.