31 octombrie 2024
ActualitateCaravană mobilă pentru depistarea tuberculozei, în 12 localități rurale

Caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei, în 12 localități rurale

Mii de locuitori din 12 comune vor putea fi testați în vederea depistării TBC-ului și a altor 14 boli grave de plămâni. Testarea se va face gratuit de către un echipaj medical specializat, folosidu-se cele mai noi și mai revoluționare aparaturi medicale de diagnosticare rapidă.

Cel mai amplu  program, din ultimii 30 de ani, de depistare precoce a tuberculozei, a fost prezentat ieri, în sala mare a Prefecturii. Caravana mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente (fără simtome de boală), ajunge pentru a doua oară în județul Bacău. Inițiat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, programul de screening TB va parcurge 12 localități din județ unde, în anii precedenți, au fost depistate cazuri de tuberculoză.  Caravana se va deplasa, pe toată perioada lunii iulie, în 12 localități din județ, după un program deja stabilit. Salut prezența primarilor care au dat curs invitației noastre. Asta arată că le pasă de comunitățile lor și pun preț pe această activitate. Echipamentele folosite pot ajuta și la identificarea altor afecțiuni pulmonare, nu doar a  tuberculozei. Cu atât mai importantă este mobilizarea cetățenilor din aceste comunități”, a arătat prefectul Lucian Bogdănel.



În județ, rata de îmbolnăvire cu TB, peste media națională

Astfel, începând cu 3 iulie, timp de patru săptămâni, cabinetul medical mobil va furniza servicii de specialitate comunităților din Brusturoasa, Mănăstirea Cașin, Parava, Gura Văii, Podu Turcului, Ștefan cel Mare, Huruiești, Stănișești, Horgești, Filipeni, Plopana și Valea Seacă. Sunt vizate, cu precădere, persoanele al căror acces la serviciile medicale urbane este limitat sau redus la zero, din cauza condițiilor precare ale acestora. „Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, dar care se vindecă. Cu condiția ca bolnavul să beneficieze la timp de un tratament corect. În spatele fiecărui bolnav de tuberculoză sunt alți zece bolnavi nediagnosticați. În zona europeană, incidența tuberculozei este de 23-27 %, însă România este pe primul loc în Europa, cu 46,1 %. Județul Bacăul are o incidență de 57,2, puțin peste medie”, a explicat dr. Ioana Dărămuș, coordonatorul proiectului de Screening TB.

TBC și alte 14 tipuri de boli pulmonare

Cabinetul mobil va fi dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid (cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei), precum și cu un program de inteligență artificială, care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare, printre care astm, BPOC, chiar și cancerul. Carvana va fi amplasată în zona primăriilor celor 12 localități amintite. În zilele de 3 și 4 iulie, echipajul medical se va afla la Brusturoasa, pe 5 și 6 la Mănăstirea Cașin, pe 7 iulie, la Parava, 10 și 11 iulie, la Gura Văii, pe 12 și 13 la Podu Turcului, iar pe 14 și 17, la Ștefan cel Mare. Urmează ca, în ziua de 18 iulie, serviciile medicale să îi ajute pe locuitorii din Huruiești, apoi pe 19 și 20, să ajungă la Stănișești, între 21 și 24 iulie, la Horgești, pe 25, în Filipeni, 26 la Plopana, iar în 27 și 28, să poposească la Valea Seacă.

Din 2019, când a fost lansat programul, peste 85.000 de persoane din toată țara (față de ținta de 75.000, fixată în program) au beneficiat de serviciile caravanei TB. La nivel de județ, la prima prezență a carvanei, au participat  aproape 1.800 de persoane din 17 UAT-uri.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_img