10 ianuarie 2025

„Caravana filmului românesc” revine la Onești

de această dată cu o ediție aniversară; filmul „Nasty” va fi proiectat în deschiderea evenimentului

Caravana filmului românesc revine la Onești cu o ediție aniversară: sunt zece ani de când prezintă acolo capodopere ale cinematografiei naționale, prilejuind publicului întâlnirea cu mari personalități ale celei de a șaptea arte.



 

„Primăria Municipiului Onești spune Ionuț Tenie, directorul Direcției Cultură Onești – îi invită pe toți amatorii de filme de calitate în Piațeta Catedralei din Onești, între 3 și 9 august, pentru a vedea pelicule de valoare, realizate înainte și după revoluția din decembrie 1989. Intrarea este liberă, așa încât cei mici și cei mari sunt invitați să vadă, vreme de șapte seri, de la ora 21,00, câte un film pe zi”.

Ziua de sâmbătă, 3 august, „sparge” ecranul, cucerind publicul de film, așa cum a făcut ani la rând, cu cel de pe terenurile de tenis ale lumii, nedomolitul Ilie Năstase, în filmul „Nasty”. Este un documentar reunind imagini de arhivă, unele rar văzute, în care regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu au adunat și crema tenisului mondial, de la Jimmy Connors și John McEnroe, la Rafael Nadal sau Boris Becker, pentru a depune mărturie despre talentul nemăsurat, dar și despre caracterul vijelios al celui care a strălucit absolut, în anii ’70, pe firmamentul mondial al sportului alb.

 

Duminică, 4 august, de la ora 21,00, este proiectat „Libertate”, tot un film recent, din 2023, în care regizorul Tudor Giurgiu a înnodat firele narațiunii și a filmat de așa manieră, încât ficțiunea să aibă aerul unui documentar alert. Cineaștii și-au dorit să obțină din partea spectatorilor, impresia că realitatea revoluției din decembrie 1989 a fost surprinsă în direct de camera de luat vederi. Iar în seara de 4 august vor fi prezenți alături de spectatori, invitații speciali ai Caravanei filmului românesc – regizorul și producătorul Tudor Giurgiu și actorul Ionuț Caras.

 

Se continuă luni, 5 august, cu tulburătoarea operă cinematografică semnată de Stere Gulea, „Moromeții 2”, ecranizarea celui de-al doilea volum al romanului omonim și al altor scrieri ale lui Marin Preda. Înainte de lansarea lui pe ecranele din România, în 2018, cinefilii se întrebau cu mare curiozitate, cum va arăta continuarea după cel de al doilea război mondial, a poveștii familiei țăranului Ilie Moromete, prin comparație cu primul film Moromeții, ce se desfășura în anii ’30 ai secolului XX și care a beneficiat de interpretările magistrale ale actorilor generației de aur, avându-l în centrul atenției pe Ilie Moromete – Victor Rebengiuc.

La 31 de ani de la succesul răsunător al ecranizării primului volum, Stere Gulea alcătuia o nouă distribuție, imbatabilă și ea, pentru Moromeții2, avându-l în fruntea ei pe Ilie Moromete – Horațiu Mălăele, dar, în centrul atenției, pe fiul acestuia, dornic a învăța carte, Niculae – Iosif Paștina.

 

Seara zilei de 6 august este rezervată copiilor și familiilor acestora. Pe ecranul din Piațeta Catedralei din Onești se proiectează musicalul „Mama”, regizat de maestra incontestabilă a filmului pentru cei mici, Elisabeta Bostan.

 

Ziua de 7 august este tot o invitație pentru copii și pentru părinții sau bunicii lor, în universul fermecat al filmului „Dumbrava minunată”, prezentat în această ediție a Caravanei ca un omagiu în memoria a două mari actrițe, Draga Olteanu Matei și Ileana Stana Ionescu. În pelicula regizată de Gheorghe Naghi și scrisă de Draga Olteanu Matei, după povestirea lui Mihail Sadoveanu, o fetiță de șase ani fuge de mama ei vitregă, iar în drumul spre bunici ajunge să se bucure, alături de cățelușul ei, Patrocle, de minunățiile muzicale ale unei poieni fermecate.

 

Pe 8 august, se prezintă puternica dramă „Osânda”, în care regizorul Sergiu Nicolaescu urmărește destinul țăranului Manlache Preda, revenit în satul natal, după ce a făcut zece ani de ocnă, fiind condamnat pe nedrept pentru uciderea boierului în timpul răscoalei din 1907 și luat apoi să lupte în primul război mondial. Amza Pellea realizează în acest film unul din rolurile majore ale prodigioasei sale cariere cinematografice.

 

Săptămâna Caravanei se încheie cu o comedie: „Cuibul de viespi”, ecranizarea semnată în 1987 de regizorul Horea Popescu, după piesa lui Alexandru Kirițescu, Gaițele.

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale și cineaștilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. Asociaţia CineCultura, în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) și Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale și Cartea și filmul.

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

La Onești, proiectul este finanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Onești.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img