15 ianuarie 2025

Caravana DESTEPTAREA in Cartierul NORD/”Avem nevoie de o piata”

Este unul din cartierele tinere ale Bac&atildeului. Se intinde din Mioritei pan&atilde la Digul Barnat. Blocuri si case, spatii verzi, scoli si parcuri. In ultimii ani, Cartierul Nord &#8222s-a mai asezat”, dup&atilde cum ne m&atilderturisea un locuitor de pe strada Lunei. Dincolo de aparente, in &#8222inima” cartierului nu toate merg cum si-ar dori locuitorii. Acestea sunt si motivele pentru care redactorii Trustului Media DESTEPAREA si-au mutat pentru o zi redactia pe str&atildezile din NORD, stabilindu-si &#8222cartierul general” la Scoala &#8222Mihail Sadoveanu”. Samb&atildet&atilde, redactori, foto-reporteri, cameramani au luat la pas aproape fiecare strad&atilde, au discutat cu oamenii, au retinut pe pelicul&atilde cele mai importante probleme ridicate.

Si nu sunt putine. A fost o experient&atilde interesant&atilde, de aceea vom continua intalnirile cu cititorii si in alte zone ale municipiului Bac&atildeu, in alte orase si comune ale judetului.



Ora 10. Vin primii locuitori din cartier. Fiecare este luat in primire de cate un redactor. Sunt probleme de interes general, dar si de ordin particular. O parte din subiecte necesit&atilde o documentare ampl&atilde, de aceea ast&atildezi sunt doar enuntate, urmand ca in editiile urm&atildetoare s&atilde public&atildem r&atildespunsurile la intreb&atilderile si necazurile lor.

Ora 11. Se formeaz&atilde echipe mixte si mergem in cartier s&atilde st&atildem de vorb&atilde cu oamenii. Surprize si destule reclamatii.

Ora 12. Urmeaz&atilde o scurt&atilde sedint&atilde de redactie. Conducerea scolii &#8222Mihail Sadoveanu” ne invit&atilde la o cafea. Aici se desf&atildesura o Sesiune National&atilde, la care participau sute de cadre didactice. Tema principal&atilde a fost &#8222Al treilea mileniu crestin”.

Ora 13. Ne deplas&atildem la Cimitirul Lazaret. De foarte multi ani nu s-a reusit imprejmuirea acestui loc sacru. Este si acum un loc unde parcheaz&atilde masini, pasc animale si este tranzitat de locuitori cu diferite treburi prin zon&atilde. Doar biserica si monumentul ne spun c&atilde ar trebui s&atilde avem grij&atilde de mostenirile culturale si istorice ale unei localit&atildeti.

&#8222Un milion de probleme”. Reprezentantii mai multor grupuri de locatari, in special persoane varstnice, ne-au expus, ore in sir, o important&atilde list&atilde de nemultumiri. B&atildenci si m&atildesute pentru pensionari, piat&atilde in cartier, iluminatul public, inmultirea hotilor si furturilor din buzunare in statii si in mijloacele de transport in comun, calitatea precar&atilde a unor str&atildezi, precum si starea deplorabil&atilde a trotuarelor.

Cartierul are nevoie de o mic&atilde piat&atilde

In urm&atilde cu cativa ani, locuitorii din zona Nord isi puteau achizitiona linistiti zarzavaturile si ce mai aveau nevoie de la o mic&atilde piat&atilde, amplasat&atilde chiar in mijlocul cartierului. Cu timpul, ins&atilde, locul pietei a fost luat de un pasaj si de o parcare, iar cel mai apropiat loc de unde locatarii pot cump&atildera verdeat&atilde, lapte si alte produse necesare a r&atildemas Piata &#8222Bucium”, din cartierul Miorita. Costic&atilde Breahn&atilde, un cet&atildetean aflat la varsta pensiei, spune c&atilde &#8222ne este foarte greu s&atilde mergem pan&atilde pe &#8222Mioritei” pentru cateva fire de p&atildetrunjel. Inainte aveam piat&atilde aici si era tare bine. Nu am inteles nici in ziua de ast&atildezi de ce a fost desfiintat&atilde. Acum vorbesc in numele mai multor cet&atildeteni din acest cartier si v&atilde spun c&atilde ne dorim s&atilde avem dn nou o piat&atilde aici. Ea se impune. Nu cred c&atilde ar fi foarte dificil&atilde amenajarea unor tarabe, mai ales in conditiile in care comerciantii tot isi vand produsele. Ii puteti vedea si dumneavoastr&atilde, cum vand marfa pe trotuare”, a mai spus Breahn&atilde, care a ad&atildeugat c&atilde infiintarea unei astfel de piete se impune, &#8222atat pentru comercianti, cat si pentru noi, locatarii”. De altfel, tot ei ne-au spus c&atilde amenajarea pietei a fost aprobat&atilde in Consiliul Local, ins&atilde investitia a fost amanat&atilde din motive pe care doar administratia local&atilde le stie.

Pensionarii se tem s&atilde mai mearg&atilde cu autobuzul

O alt&atilde problem&atilde, de aceast&atilde dat&atilde, cu caracter general, este cea a hotilor de buzunare din mijloacele de transport in comun. &#8222Suntem foarte nemultumiti de faptul c&atilde organele de ordine nu isi fac datoria asa cum ar trebui. Mai ales in mijloacele de transport in comun. Am ajuns s&atilde ne fie fric&atilde s&atilde mai mergem cu autobuzul. Hotii de buzunare s-au inmultit. Ei actioneaz&atilde in grupuri de cate 5-6 indivizi si oamenii se tem s&atilde ii reclame. Dac&atilde Politia Prim&atilderiei nu inteteste paza, o s&atilde ajungem s&atilde ne deplas&atildem pe jos de frica hotilor”, a declarat un cet&atildetean prezent la intalnirea cu redactorii Trustului.

Gunoaiele si cainii vagabonzi inc&atilde starnesc nemultumiri

Desi num&atilderul cainilor vagabonzi

s-a redus simtitor si gunoaiele nu mai constituie decat sporadic probleme majore, cet&atildetenii din zona de nord a Bac&atildeului spun c&atilde ar fi loc si de mai bine. &#8222Personal, nu am nimic cu primarul Romeo Stavarache. Ins&atilde el, ca succesor al lui Dumitru Sechelariu, ar trebui s&atilde continue politica de oras european instituit&atilde in timpul fostei administratii. Ins&atilde nu cred c&atilde vom mai avea vreodat&atilde un oras curat. Este nenorocire cu gunoaiele. Inainte veneau si la miezul noptii si ridicau gunoiul. Este foarte mult&atilde mizerie intre blocuri. Si cand bate vantul, impr&atildestie hartiile peste tot”, a mai precizat Costic&atilde Breahn&atilde, care a subliniat si faptul c&atilde iluminatul stradal las&atilde de dorit. Becurile ori sunt prea slabe, ori nu sunt deloc. Ar trebui s&atilde ilumineze cartierul Nord asa cum au f&atildecut pe Mioritei”.

De altfel, imaginile noastre sunt sugestive. In spatele magazinelor de la cap&atildetul liniei 22 este o mizerie crunt&atilde. Am semnalat de mai multe ori acest aspect. In acel spatiu ar putea fi amenajat&atilde Piata de care

ne-au vorbit locuitorii cartierului. Tot in acea zon&atilde s-ar putea construi pentru pensionari un loc al lor, unde s&atilde joace o tabl&atilde sau o partid&atilde de sah, asa cum sunt amenajate in Parcul Central. &#8222Si noi pl&atildetim impozite,

si noi suntem cet&atildeteni ai municipiului. Am impresia c&atilde administratia ne

trateaz&atilde ca oameni de o categorie inferioar&atilde, din moment ce nimic din ce noi am propus nu s-a f&atildecut”, sunt cuvintele unui domn in varst&atilde.

Viata de la cap&atildetul lui &#822222″

Aici este inima cartierului. O scoal&atilde modern&atilde, o gr&atildedinit&atilde, un loc de joac&atilde pentru copii. Trecem de mai multe ori prin zon&atilde. In statia de autobuz trotuarele sunt distruse sau nici nu exist&atilde. B&atildelti imense, obstacole la tot pasul. De altfel, in cartier, problema trotuarelor este una general&atilde. S-a asfaltat o strad&atilde, ins&atilde trotuarele nu au mai inc&atildeput in sum&atilde. Se poate vedea cel mai bine pe str&atildezile Lunei si Traian Vuia. Din octombrie anul trecut s-au asfaltat str&atildezile, ins&atilde trotuarele au r&atildemas f&atilder&atilde stratul de protectie. &#8222Ne-au spus constructorii c&atilde lucrarea a fost finalizat&atilde, fisele contabile inchise si…gata. Asa vor r&atildemane. Poate le spuneti dumneavoastr&atilde c&atilde au uitat de executat o lucrare”, ne spune un locatar de pe str. Lunei.

In P&atilderculetul amenajat de fosta administratie gardurile de imprejmuire au fost distruse, ins&atilde cel mai grav aspect, pe care ni l-au prezentat p&atilderintii copiilor aflati in p&atilderculet se refer&atilde la faptul c&atilde nisipul din jurul mobilierului a disp&atilderut, existand pericolul accident&atilderii copiilor.

Spatiile verzi sunt masacrate de automobile

Cet&atildetenii care au dorit s&atilde vorbeasc&atilde cu noi ne-au spus de la inceput c&atilde nu toate problemele sunt &#8222bombe” de pres&atilde. &#8222Eu sunt foarte nemultumit de faptul c&atilde masinile au inceput s&atilde ne ocupe aproape toate spatiile verzi. Peste tot, acolo unde alti oameni au plantat un pom, au pus gazon, vin tot felul de nesimtiti si isi fac parc&atilderi. Intr&atilde cu Mercedesul pan&atilde sub geam. Am spus la Asociatia de locatari, am reclamat la toate politiile. Nimic. Poate dac&atilde scrieti dumneavoastr&atilde, g&atildeseste Prim&atilderia o modalitate de ne l&atildesa s&atilde ne bucur&atildem de putinul spatiu verde pe care tot noi l-am amenajat”, ne declar&atilde Ioan Chivu, de pe Prelungirea Bradului.

Scris de Gheorghe B&atildelt&atildetescu – coordonator Florentin Radu, Claudiu Banea, R&atildezvan Sendrea, Ramona Ionescu Foto



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img