15 noiembrie 2024

Caporalul Muşat : „Grenade, băieți, dați grenade!”

Caporalul Muşat a făcut parte din batalionul 1 al Regimentului 2 Grăniceri, dispus la începutul Primul Război Mondial în sectorul muntelui Susai. A luptat în jurul Braşovului şi la Câineni (Vâlcea), locul unde a murit şi generalul David Praporgescu.

Transferat la o unitate în Munţii Vrancei, a fost rănit în luptă, fiindu-i amputat braţul stâng în Spitalul Militar din Iaşi. A refuzat să fie clasat, continuând sa participe să lupte şi să arunce grenade cu braţul drept.



Caporalul Mușat și-a pierdut viața eroic la data de 14 august 1917, la Oituz, în timp ce arunca o grenadă cu singură mână. A fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din comuna Bogdănești (județul Bacău), din apropiere de comuna Oituz.

În anul 1919, Ministerul de Război a recomandat autorităților militare ca imaginea caporalului erou Mușat să fie reprodusă în metal. Astfel, sculptorul Ion Dimitriu-Bârlad (1890-1964) a realizat trei statui, care se află în Bârlad, Brăila și Bușteni.
Statuia, amplasată în fața Palatului Administrativ al UM 01458 din Bârlad în anul 1927, este turnată în bronz și are o înălțime de 2,10 metri, fiind așezată pe un soclu din beton armat, înalt de trei metri. Acest monument îl reprezintă pe caporalul Mușat, într-o ipostază istorică, aruncând grenada cu mâna ce-i rămăsese teafără.

Monumentul poartă denumirea de Ultima grenadă a caporalului Mușat”, iar pe o placă de marmură este înscris textul: „Caporalul Constantin Mușat, 1890-1917, căzut eroic la datorie, apărând cu prețul vieții sale pământul scump al patriei.

În ziua de 14 august 1917, pe frontul de pe Valea Oituzului, prin răpăitul arsurzitor al armelor se auzea, mereu, ca o îmbărbătare, glasul caporalului grenadier Mușat: Grenade, băieți, dați grenade!

Statuia, amplasată în fața gării din orașul Bușteni (județul Prahova) la 9 septembrie 1928, s-a realizat prin implicarea directă a lui Otto Schiel, patronul fabricii de hârtie. La inaugurare a participat și Regina Maria. Statuia intitulată „Ultima grenadă” îl reprezintă pe subofițer în plin efort, în timp ce arunca o grenadă.

În municipiul Bacău, după Revoluția din 1989, fosta stradă „Stejarului” a fost redenumită „Constantin Mușat”.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014