15 noiembrie 2024

Capitalismul nostru original

Ne-am dorit o democratie originala, sau cel putin asa ni s-a impus. Atunci, si capitalismul nostru trebuia sa fie nu unul clasic, ci unul deosebit. Asa s-a instaurat capitalismul de cumetrie, capitalismul experimental, dupa câta scoala a facut si a inteles prin facultate cutare sau cutare ministru.

Ori dupa cum au dictat interesele economice care sunt mult deasupra capetelor noastre de muritori inocenti, naivi si creduli, degraba mâncatori de promisiuni si deloc beneficiari ai bunastarii pe care capitalismul bine fundamentat il aduce, in general. Dupa revolutie am inceput cu reforma preturilor, in loc sa inceapa cu cea a proprietatii. Ori, preturile liberalizate intr-o economie fara proprietari sunt un fel de fulgi de nea intr-un desert torid: frumosi, dar absolut inutili.



Asa s-a instaurat capitalismul de cumetrie, implementat intr-un socialism bazat pe o multime de taxe si impozite sufocante pentru intreprinzatori. Astfel, nu a rasarit nimic sanatos, ba s-a impiedicat dezvoltarea unei proprietati private trainice. Injunghiate pe la spate de propriul nostru aparat de stat, intreprinderile românesti n-au mai avut vlaga sa faca fata competitiei cu producatorii externi, astfel ca am ajuns sa importam aproape orice. Abia acum, la peste doua decenii dupa evenimentele din decembrie 1989, ne-am mai dumirit si am inceput sa ne inregistram si sa ne promovam marcile, doar-doar ne-om mai salva ceva din prestigiul pierdut.

Fabrica de bere Margineni este un exemplu pe care noi, bacauanii, il avem la indemâna pentru a analiza efectele capitalismului prost aplicat. Altadata o marca de prestigiu, cu un renume cert, Berea Margineni a fost ingropata de greseli manageriale, de mediul general viciat al economiei, de taxele sufocante, de concurenta unor producatori externi mai bine orientati. Intentiile bune declarate de diversii investitori nu au reusit sa salveze fabrica. A ajuns ruina, aparent inutila, o amintire, o umbra a ceea ce a fost cândva.

Si, totusi, a fost cumparata din nou, chiar in aceasta stare. Si chiar daca patronii evita sa vorbeasca despre intentiile lor, cert este ca in acel loc nu va ramâne teren viran. Acolo vor functiona legile capitalismului care spun ca afacerile sunt ciclice, se metamorfozeaza in functie de mediul economic in continua schimbare. Iar locul nostalgiei probabil ca va fi luat de optimism, iar in locul fabricii de bere va rasari o noua afacere din care va avea de câstigat nu numai patronul, ci si intreaga comunitate locala. Iar din câte se aude, nu va fi vorba tot despre omniprezentul comert.


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014