* Bacaul a preluat de la Iasi Legatul Moldova al Ordinului European al Cavalerilor Vinului
Municipiul Bacau a devenit, din acest an, capitala Cavalerilor vinului din Regiunea Nord-Est si a celor care iubesc aceasta licoare divina, prin preluarea de la Iasi a Legatului Moldova al Consulatului pentru România si Republica Moldova al Ordinului European al Cavalerilor Vinului – OECV (Ordo Equestris Vini Europae). Noul sef al Legatului este somelierul Cristian Bunea, proprietarul Restaurantului Cribs, din Bacau, care in acest Ordin poarta rangul de Iudex de Vino. Legatul Moldova are in subordine sase Scaune Cavaleresti, in cele sase judete ale Regiunii Nord-Est (Bacau, Iasi, Suceava, Neamt, Botosani si Vaslui).
Lansarea evenimentului a avut loc chiar in Restaurantul Cribs, un pub de lux in care, periodic, sunt organizate degustari de vinuri produse de crame din toata România. Cu aceasta ocazie, in Bacau a venit, cu o suita de vinuri din Crama Nomibo, din Greceanca (Breaza – Buzau), carismaticul ei proprietar, un evreu de origine româna, Asaf Lev. Acompaniamentul vinului din soiuri Fetească Alba, Chardonnay, Tamâioasa Româneasca, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon a fost asigurat de somelierul Cristian Bunea si de sotia sa Cristina, creatoarea delicioaselor gustari dedicate fiecarui soi de vin in parte.
«Pohta ce-am pohtit»
Ce semnificatie are mutarea Legatului cavaleresc in Bacau? „Cred – ne-a declarat Cristian Bunea – ca este o reintoarcere in timp, deci «pohta ce-am pohtit» noi, echipa din Bacau, sa readucem Bacaul acolo unde ii era locul, cel de capitala economica a Moldovei. In ultimul timp, din pacate, Bacaul a fost depasit de alte judete. Scopul nostru, atunci când am pus umarul la echipa, a fost sa redevenim ce am fost odata. Sa dam tonul chiar si in industria vinului, desi judetul Iasi are un prestigiu deosebit in domeniu, la ceea ce inseamna lumea cunoscatorilor de vin si a iubitorilor de vin in acelasi timp.
Am reusit astfel ceea ce altii nici in politica nu au putut: Bacaul sa devina capitala iubitorilor de vin, dar nu doar a lor, ci a tuturor celor care dau tonul manifestarilor pro-vin”.
Scaunul cavaleresc, baza Legatului
Aducerea Lagatului Moldova in Bacau, din Iasi, este un eveniment in sine, având in vedere locul in care a fost creat in 2011 si reputatia vitivinicola a zonei. Baza noii locatii este, insa, Scaunul cavaleresc Bacau, pe care membrii lui il cred „cel mai performant, la aceasta ora, din Regiunea Nord-Est”.
Bacaul este un judet vecin si cu tara vinurilor, Vrancea, dar Vrancea este un Scaun in subordinea Legatului Constanta.
Datorita realizarilor Scaunului Bacau, infiintat anul trecut, conducerea Consulatului din România a OECV a hotarât mutarea Legatului Moldova de la Iasi la Bacau. „De anul trecut, de la infiintarea Scaunului – ne-a spus seful acestuia, proprietarul Domeniului Burcilor, Eugen Burca, Iudex de Vino – am mai primit trei noi membri si avem pe rol inca patru-cinci candidaturi. Acum am ajuns la 21 de membri. Pâna in luna august, când va fi urmatoarea ceremonie de innobilare la nivelul Scaunului cavaleresc, vrem sa mai primim sapte sau opt cavaleri si sa ridicam in rang pe unii dintre membrii Scaunului”.
„Datoria mea, ca sef de Legat, este sa incerc sa ii aduc aproape pe bacauani de ieseni, de suceveni, de botosaneni, de vasluieni si de nemteni, fiind un exemplu prin munca in echipa, prin rezultatele ulterioare. Si sa pastram permanent drapelul Legatului in Bacau. In toamna, activitatea va debuta cu o expozitie EstVin, cu ajutorul companiei Selgros Cash&Carry, care isi propune sa aduca la noi vinurile din stânga si din dreapta Prutului. Vor fi si alte activitati, dar Scaunul va scoate si o publicatie dedicata domeniului.”
Cristian Bunea, Iudex de Vino, seful Legatului cavaleresc Moldova
Petru Done
[/lock_content]
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.