Daca tot vorbim despre impozite si evaziune fiscala de ne doare capul, nu vad de ce nu se deschide subiectul impozitarii Bisericii.
Sa ne intelegem: nu e vorba doar despre impozitarea unor venituri pe care institutia le obtine atât din activitati comerciale, cât si din cele de cult, ci e vorba despre declararea tuturor veniturilor obtinute si pentru care nu se elibereaza chitanta sau bon fiscal. Pentru ca nu este nicio diferenta intre chioscul care vinde un suc fara sa emita bon fiscal si preotul care baga in buzunar banii de la un botez fara sa taie chitanta pentru suma primita.
Iar daca ne suparam pe chioscarii vânati de ANAF pentru ca au lipsa câtiva lei din casa de marcat, atunci ar trebui sa-i tratam cu egala masura si pe preoti. Da, ar fi foarte dificil pentru ca in interiorul Bisericii au fost create circuite financiare „la negru”, prin care banii sunt inaltati pe scara ierarhica spre superiori, conform traditiei.
Caci, un preot ca sa-si pastreze parohia trebuie sa contribuie la bunastarea celor care i-au dat-o. Dar nu e vorba doar de acest flux de bani negri. E vorba si de celelalte activitati economice ale institutiei, de la vânzarea lumânarilor la suprapret pâna la excursiile si pelerinajele organizate de agentiile Bisericii si pe care institutia ar vrea sa detina monopol.
E vorba de hoteluri, fabrici, tipografii, posturi de radio si televiziune, care au transformat Biserica in cel mai mare agent economic al tarii. Si care, culmea, in vreme ce produce milioane peste milioane, nu plateste impozit pe profit.
Ceea ce nu este corect fata de restul cetatenilor si al agentilor economici!