8 noiembrie 2024

Când și cum se va rezolva problema apei în Bacău? Care e stadiul realizării «Rezervei de Apă»

Periodic, municipiul Bacău rămâne fără apă câteva zile din cauza că țeava care aduce apă în oraș se sparge. În general, avaria se produce pe porțiunea de conducta construită la începutul anilor ’90, între Bacău și Stejaru.

Istoria unei aducțiuni

Bacăul suferea de lipsa apei potabile încă de dinainte de 1990. La sfârșitul anilor ’80 se proiectează aducțiunea de la Stejaru, investiție finalizată în perioada tulbure de la începutul anilor ’90. Aducțiunea nu rezolvă în totalitate problema, Bacăul având, în continuare apa livrată cu program. Primarul Dumitru Sechelariu obține, în 2004, un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de circa 40 de milioane de euro pentru o nouă aducțiune.

Apa urma să vină de la Valea Uzului până la o nouă stație de tratare care urma să fie construită la Barati. În cadrul proiectului a fost prevăzută și o nouă stație de epurare, construită în zona Izvoare. Principala problema a fost că BERD nu a acceptat să finanțeze decât conducta de la Valea Uzului până la Stejaru, pe motiv că tronsonul de la Stejaru la Bacău este nou. Acest tronson, însă, s-a dovedit a fi cel mai vulnerabil.



Dumitru Sechelariu pierde alegerile din 2004, așa că proiectul privind noua aducțiune va fi însușit de Romeo Stavarache, care îl va prezența ca o realizare personală. Totuși, în cei 12 ani de mandat, primarul Stavarache nu realizează problema tronsonului Stejaru-Bacău și nu se preocupă de realizarea unui sistem de rezervă. Acesta va fi pus în discuție abia de primarul Cosmin Necula, după ce a preluat mandatul și s-a confruntat cu câteva avarii care au lăsat orașul fără apă zile în șir.

Ce este rezervă de apă?

Pentru a asigura apa necesară Bacăului atunci când, din cauza unei avarii, conducta de la Valea Uzului nu poate fi folosită, s-a propus realizarea unui sistem de colectare a apei potabile din mai multe surse din preajma Bacăului. După cum ne-a declarat administratorul public al orașului, Romică Chindrus, vor fi șapte tronsoane care vor fi racordate la trei stații de pompare: la Gheraiesti, la Mărgineni și pe strada Vasile Pârvan din Bacău.

Toate acestea vor fi conectate la „Gospodăria de Apă” care va fi construită la Mărgineni, dotată cu rezervor și stație de clorinare. În momentul în care presiunea din aductiunea de la Valea Uzului scade din cauza unei avarii, la rețeua de apă potabilă a Bacăului urmează să se racordeze automat Rezerva de la Mărgineni.

„Este genul de investiție care nu are nici un fel de culoare politică și din punctul meu de vedere este o lipsă de viziune că nu s-a făcut până acum” – spune primarul Cosmin Necula. „Încă de anul trecut am început să ne preocupăm de această investiție. Din păcate, până în 2016 a fost o lipsa de viziune, această conductă trebuia să fie făcută indiferent ce primar a condus acest oraș”.

Banii sunt, se așteaptă licitația

În acest moment există 26 de milioane de lei asigurați de Guvernul României la care se adaugă un milion de lei din partea municipalității băcăuane. Dosarul investiției se află în verificări, urmând să se lanseze licitația pentru proiectare și execuție. Ofertele vor fi depuse în termen de 20-25 de zile după lansarea licitației urmând ca, ulterior, să se facă evaluarea tehnică și cea economică.

Romeo Chindrus apreciază că în două luni se va ști câștigătorul licitației. Cu o condiție, însă: să nu existe contestații.

Dacă licitația nu va fi contestată, urmează proiectarea în 60 de zile și execuția într-un an. „Dar – spune Romică Chindrus, un constructor bun ar trebui să realizeze lucrarea în zece luni, astfel încât în toamna lui 2019 să fie gata”.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014