Există un întreg sistem de propagandă care încearcă să inducă ideea că de vină pentru situația țării sunt beneficiarii venitului minim garantat. Nu e zi în care să nu auzi sau să nu vezi pe rețelele sociale aceeași și aceeași poveste cu unii care refuză să muncească deși primesc bani „gratis” de la Stat.
Am mai discutat subiectul, banii ăia-s ca și cum n-ar fi iar cei care refuză să muncească sunt o minoritate insignifiantă. Dar nu asta este problema. Nici faptul că, periodic, marginalizații sunt indicați a fi de vină pentru eșecurile naționale; fiind, evident, mult mai ușor să blamezi pe cineva care nu-și poate apăra poziția.
Problema este că dezvoltarea societății, transformările economice pot face și vor impune introducerea unui venit minim garantat pentru toată populația. Cine a văzut SF-urile distopice, înțelege despre ce este vorba. Chiar într-o serie lansată de curând pe Netflix – The Expanse – locuitorii Pământului primesc o sumă lunară pentru a se întreține deoarece nu există locuri de muncă pentru toată lumea.
Revenind la problemă, există o întreagă discuție la nivel mondial în jurul ideii că dezvoltarea tehnologică actuală promite să desființeze milioane de locuri de muncă, oamenii fiind înlocuiți cu roboți sau cu Inteligențe Artificiale. Domeniile sunt din cele mai diverse, de la șoferii lăsați la vatră de mașinile autonome, până la ziariștii sportivi sau financiari înlocuiți de softuri care scriu articole bazate pe rezultatul meciurilor sau pe evoluția acțiunilor la Burse.
Zilele trecute, o publicație americană prezenta cum un lanț de restaurante fast-food din California a înlocuit o bună parte din personal cu roboți programați să învârtă burgerii pe plită. Fiecare robot costă 60.000 de dolari plus încă 12.000 de dolari pe an întreținerea. La 15 dolari pe ora de muncă, firma economisește 38.000 de dolari în primii cinci ani pentru fiecare robot. Dar robotul poate munci mai mult decât cele opt ore ale unui salariat, deci economia ar fi mult mai mare. Unde se duc lucrătorii care-și pierd locurile de muncă? Nicăieri, pentru că învârtitul burgerilor este considerată cea mai puțin lipsită de complexitate muncă.
Dacă nu se schimbă paradigma ideologico-economică, venitul minim este singura soluție pentru asigurarea continuității sistemului actual. Ar fi ca o taxă de protecție plătită de Stat pentru a împiedica revoltele și revoluțiile.