23 ianuarie 2025

Când războiul din Ucraina omoară Europa

Aș fi vrut să vă spun că, după încheierea păcii, situația din zona noastră va reveni la normal. Din păcate nu va fi așa. Pentru că nu ăsta e planul iar conflictul din Ucraina este doar o mică parte din el.

Da, puteți să o țineți cu Slavă Ucraina sau Za Rassia, n-aveți decât. În vreme ce voi vă dați cu parul în cap unii la alții pe motiv că unii țineți cu Ucraina și unii cu Rusia, criza economică provocată de sancțiuni continuă să se adâncească.



Dacă veți înceta să mai priviți hipnotizați la războiul de lângă noi, care acoperă adevărata problemă, veți observa că, da, americanii vor avea ceva probleme, poate nu vor trimite niște oameni în Stația Spațială, poate  leva crește prețul benzinei, poate mâncarea o să le fie mai scumpă, dar europenii o vor lua în barbă cel mai rău.

Iar pe termen mediu, economia europeană prăbușită deschide niște oportunități imense pentru SUA. Care va trata întreaga Europa de la Canalul Mânecii până la Prut (poate până la Nistru sau Nipru) ca pe o colonie. Sau mai rău.

Nu e nici un secret, deși pare că dolarul suferă acum, în realitate, cel care va suferi va fi euro. O Uniune Europeană care va cumpăra gaze super-scumpe de la americani, produse chimice, oțeluri, arme și chiar alimente la supra-preț va avea mari probleme cu balanța de plăți.

«Întrebarea este cum își va echilibra Europa plățile internaționale cu Statele Unite? Ce lucruri are de exportat și pe care economia SUA le va accepta pe măsură ce propriile interese protecționiste câștigă influență, acum că întreg comerțul liber global moare rapid? Răspunsul este: nu prea multe. Deci, ce va face Europa?», se întreabă Michael Hudson.

Michael Hudson este economist american, profesor de economie la Universitatea Missouri–Kansas City și cercetător la Institutul de Economie Levy din Bard College, fost analist de pe Wall Street, consultant politic, comentator și jurnalist. Singura soluție pe care o vede el este ca Europa este să adopte dolarul american pentru a oferi investitorilor străini securitate împotriva deprecierii monedei în comerțul lor în creștere cu Lumea Veche și finanțarea exporturilor acesteia.

«Pentru Europa, alternativă este ca valoarea în dolari a datoriei externe asumate pentru a-și finanța deficitul comercial tot mai mare cu Statele Unite pentru petrol, arme și alimente să explodeze. Costul în euro va fi cu atât mai mare cu cât moneda scade în raport cu dolarul. Ratele dobânzilor vor crește, încetinind investițiile și făcând Europa și mai dependentă de importuri. Zona euro se va transforma într-o zonă moartă economic», concluzionează Hudson.

În final, o întrebare de bun simț: de ce președintele Zelensky îndeamnă Europa să renunțe la gazele și petrolul din Rusia dar Ucraina nu doar că folosește, în continuare, gazele rusești, dar mai și încasează sume imense de la Rusia pentru tranzitul gazelor către UE?

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img