15 ianuarie 2025

Când imposibilul era posibil

Circula pe retelele sociale un video cu mutarea unui bloc cu tot cu locatari pe vremea lui Ceausescu. Blocul a fost mutat pentru ca nu se alinia la noul bulevard planificat si, ca sa nu fie demolat, s-a apelat la o metoda mai putin ortodoxa: translatarea cu ajutorul unor sine de cale ferata.

La vremea respectiva, aceasta tehnica devenise destul de obisnuita in România. In sensul ca, da, era spectaculoasa si atragea atentia de fiecare data când era folosita, dar nu era de parca se descoperise viata in Cosmos.



Clipul respectiv a fost intâmpinat cu doua tipuri de reactii. Unii, mai in vârsta, care-si aminteau acest procedeu, au rememorat, nostalgici, vremurile când in România existau si industria dar si mintile capabile sa faca aceste lucruri.

Marea majoritate a reactiilor, venite de la utilizatoii mai tineri, au fost de respingere: „este un fals, e un trucaj, nu exista asa ceva, e o inventie”.

Dupa ani de reeducare cu sloganuri de genul „Jos Comunismul”, populatia tânara a României nu poate accepta ideea ca inainte de 1989 tara ar fi avut capacitatea de a face astfel de lucrari. E dificil sa le explici acestor oameni ca, in vremea comunistilor, lasând la o parte problema ideologica, in România s-au construit uzine, fabrici, ca am avut industrii care au construit masini, vapoare, locomotive si asa mai departe.

Drept este ca diferenta dintre ceea ce a fost România acum 40 de ani si ceea ce este acum, din punct de vedere economic, este imensa. Se explica, astfel, scepticismul celor care au vazut filmul. E dificil dupa atâtia ani de dezindustrializare si dupa ani de zile in care ni s-a tot repetat mantra ca industria României a fost un morman de fiare vechi sa-ti imaginezi ca asa ceva s-ar fi putut realiza intr-o tara care, astazi, se mândreste doar cu gradul ridicat de analfabetism.

Repet: lasam discutia ideologica deoparte, vorbim doar despre industrie. O industrie pe care nu o mai avem, motiv pentru care balanta externa de plati este pe deficit deoarece importam mai mult decât exportam si, mai ales, importam bunuri cu grad mare de complexitate – deci scumpe – si exportam materii prime sau bunuri sumar prelucrate – deci ieftine.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img