20 octombrie 2024
ActualitateCand e oarba, justitia se face dupa ureche / Aventurile judecatorului Ion...

Cand e oarba, justitia se face dupa ureche / Aventurile judecatorului Ion Popa prin justitie

Judecatorul Ion Popa, pana nu demult secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a devenit persona non-grata pentru multi dintre magistratii bucuresteni si nu numai. Asta pentru ca, de-a lungul vremii, judecatorul Popa a iesit in evidenta cu fel de fel de giumbuslucuri, care mai de care mai hilare sau in afara legii. Drept urmare, fostul secretar general al CSM a devenit subiectul mai multor articole de presa menite sa scoata in evidenta activitatea nu tocmai curata pe care a desfasurat-o de-a lungul vremii. Si pentru ca tacamul in ceea ce il priveste pe judecatorul Popa sa fie complet, ministrul justitiei s-a aratat in repetate randuri nemultumit de activitatea prestata de acesta, atat in cadrul ministerului unde a fost angajat ca director al Directiei de Resurse Umane, cat si ca secretar general al CSM.

In timpul mandatului sau in functia de director al Directiei Resurse Umane din cadrul Ministerului Justitiei, judecatorul Ion Popa s-a facut cunoscut printr-o serie de masuri nu tocmai agreate de unii din cei din forurile superioare, cat si de unii magistrati si functionari ai justitiei din teritoriu. De fapt, chiar ministrul Monica Macovei spunea despre Popa ca &#8222nu a luat masura concreta in privinta reformarii justitiei si eficientizarii magistratilor&#8221. De altfel, gurile rele ale targului sustin ca Popa a fost un apropiat al ministrului PSD al justitiei, Rodica Stanoiu, ea fiind cea care l-a numit director in minister. Asta dupa ce Popa se confruntase cu o serie de scandaluri care il vizau in mod direct, scandaluri care scoteau in relief faptul ca magistratul de Buftea lua decizii de unul singur in dosare in care erau implicate cunostinte de-ale sale. Ajuns la carma resurselor umane, Popa s-a pus pe treaba, organizand &#8222concursuri&#8221 numai de el stiute, in urma carora &#8222cei mai bine plasati&#8221 ajungeau in functiile dorite. De notorietate este concursul din 2003, cand unul dintre participanti era chiar judecatorul Popa, motiv pentru care concurentul a luat o nota foarte buna care l-a propulsat intr-o functie favorabila la Curtea de Apel Bucuresti.



Tot in categoria faptelor menite sa atraga atentia celor din organele de conducere ale ministerului, dar si a oamenilor simpli, se incadreaza si scandalul mapelor de evaluare profesionala. Ca un facut, pe vremea lui Popa la Directia de Resurse Umane din minister toata floarea cea vestita a magistraturii romanesti avea calificativul &#8222foarte bine&#8221, fara a se face o diferentiere in veun fel intre cei ajunsi prin forte proprii si cei care s-au folosit de &#8222sforile&#8221 trase de unul sau altul din cei cu interese, nu neaparat de cele morale. Asa se face ca timp de mai bine de 10 ani, nici un magistrat nu era trecut pe lista neagra a celor incapabili sa desfasoare o astfel de activitate, adicatelea sa ia decizii corecte si in spiritul legii.

De-a lungul vremii, judecatorul Popa si-a facut prieteni in mai toate domeniile de activitate. Si pentru ca orice serviciu facut are si un revers, Popa are acum pe constiinta un alt scandal mediatic. Concret, un anume Munteanu Ioan, chimist la baza, a obtinut pe sest legitimatia de expert criminalist autorizat. Culmea coincidentei sau nu, Munteanu a devenit expert exact in perioada cand director la Directia Resurse Umane din minister era judecatorul Popa Ion. De fapt, prin cercuri restranse, Munteanu se lauda cu prietenia lui Popa, ceea ce demonstreaza ca &#8222expertul&#8221 nu trecuse prin furcile caudine ale examenului de atestare.

De la MJ, in ograda CSM

Pentru &#8222o activitate demna de invidiat&#8221, judecatorul Ion Popa a fost &#8222recompensat&#8221 cu o functie si mai si. Fara a sta prea mult pe ganduri, membrii Consiliului Superior al Magistraturii l-au numit cu surle si trambite in functia de secretar general al CSM. Toate, prin ianuarie 2005, fapt ce a revoltat conducerea Ministerului Justitiei, in frunte cu Monica Macovei. Si pentru ca lupul isi schimba parul, dar naravul ba, Popa a trecut la munci asemanatoare cu cele prestate prin MJ. Prima actiune demarata de judecator a fost cea a mutarii arhivelor Directiei de Resurse Umane din MJ in curtea CSM. Planurile i-au fost date insa peste cap, lucrarea neputand fi dusa insa la sfarsit datorita unui ordin de sigilare a arhivelor dat chiar de ministrul Macovei. Barfitorii sustin ca Popa si-a luat acoliti de-ai sai din MJ si i-a mutat in CSM printr-un procedeu nu tocmai ortodox. Cu alte cuvinte, judecatorul Popa a cerut transferul celor vizati de el din partea CSM si tot el l-a aprobat din parte MJ. Asta in conditiile in care transferul bomba il reprezenta cel al lui Ion Popa din cadrul MJ in cel al CSM.

In cele cateva luni cat a ocupat functia de secretar general al CSM, judecatorul Popa s-a facut remarcat prin actiuni care au starnit mania celor care l-au propus in functia respectiva. Asa se face ca in urma controlului dispus de conducerea CSM, Popa a avut de a face cu acuzatii care nu il multumeau nicidecum. In urma controlului, lui Popa i-au fost imputate nereguli la toate directiile din CSM pe care le avea in subordine, drept pentru care judecatorul a contestat actiunea de verificare dispusa de CSM.

Legat de Bacau

Pe 4 august 2005, judecatorul Ion Popa intenteaza actiune in instanta, invocand motive de nelegalitate cu privire la Hotararea nr. 195/25.05.2005 a plenului CSM prin care era eliberat din functie. Si cum prietenul la nevoie se cunoaste, Popa a apelat la prieteni pentru a stramuta dosarul cu pricina intr-o zona in care influenta sa era inca prezenta. Asa se face ca, la data de 16 noiembrie 2005, prin incheierea de sedinta nr. 5500 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr. 3118/2005, fostul secretar general al CSM obtine stramutarea dosarului la Curtea de Apel Bacau. Din completul care a judecat in prima faza cauza lui Popa facea parte la acea data si judecatorul Camelia Bratu, promovata de la Curtea de Apel Bacau la Inalta Curte cu ajutorul neconditionat al lui Ion Popa. Dosarul se afla acum pe rolul Curtii de Apel Bacau sub nr. 311/2006, in ograda unui prieten apropiat .

De rasul curcilor…

&#8222In conditiile in care inculpatii sunt toti la prima incalcare a legii penale si au o varsta extrem de tanara, credem ca in preajma sarbatorilor de Paste ar putea fi judecati in stare de libertate, perioada de arest preventiv fiindu-le suficienta pentru a-si da seama ca niciodat&atilde nu mai trebuie sa savarseasca o fapta similara&#8221. Aceasta este argumentarea adusa de Ion Popa intr-un dosar judecat de el la Buftea, fara nici o trimitere la vreun articol de lege sau altceva de genul acesta.Scris de Ovidiu DRUG



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img