13 ianuarie 2025

13.950 de lei, de la stat, pentru fiecare hectar cultivat. Când banii miros a usturoi

Agricultorii au fost atrași de mirosul banilor acordați de stat pentru cultivarea usturoiului. Aceștia pot primi subvenții de câte 3.000 de euro pe fiecare hectar cultivat cu această plantă condiment.

Producătorii băcăuani se arată din ce în ce mai interesați de cultivarea usturoiului. Cel puțin așa arată situația în programul de minimis finanțat de Ministerul Agriculturii. Astfel, potrivit Direcției pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău, numai până la această dată, au fost înregistrate 15 cereri, față de doar 9, anul trecut. Fermierii s-au obligat, astfel, să cultive cu usturoi, în total, peste 20 de hectare, în comparație cu aproape 8 hectare, anul 2020.



Culturile de usturoi sunt amplasate în localitățile Podu Turcului, Glăvănești, Solonț, Roșiori, Tamași, Horgesti, Motoșeni, Filipeni și Pâncești. Cea mai mare suprafață cultivată cu această plantă condiment este de 2,50 hectare și aparține unui fermier din Horgești.

Termen pentru depunerea documentelor justificative

Inițial, cultivatorii de usturoi primeau 1.000 de euro la hectar, subvenția crescând, în prezent, la 3.000 de euro la hectar. Asta după ce producătorii s-au plâns că suma este prea mică pentru a le susține cheltuielile pentru înființarea culturilor. Cert este că, în acest an, producătorii agricoli pot obține sprijin de la stat de 13.950 de lei pentru fiecare hectar cultivat.

Suma maximă pe care o pot obține fermierii nu trebuie să depășească valoarea maximă de 15.000 euro în trei ani de subvenții. Schema de ajutor se acordă agricultorilor care dețin o suprafață de minimum 3.000 mp, cultivată cu această plantă. Pentru a primi acești bani, beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de minimum 3.000kg/ha.

Producția trebuie vândută în perioada 1 iulie – 22 noiembrie 2021. De reținut că băcăuanii interesați de această subvenție trebuie să depună, la Direcția Agricolă, documentele justificative pentru valorificarea producției de usturoi – bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare.

În anul 2020, 9 fermieri băcăuani au cultivat aproape 8 hectare cu usturoi, încasând peste 57.000 de lei. „Până în prezent, nu au fost depuse deconturi la DAJ Bacău pentru cantitatea de usturoi vândută. Data limită de depunere a deconturilor pentru cantitatea de usturoi valorificată este 22 noiembrie 2021”, au subliniat reprezentanții Direcției Agricole Bacău.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img