Unul dintre primele lucruri pe care le învață un jucător la pariuri este că poate juca diferite tipuri de bilete. Cele cu o singură selecție sunt „bilete single”, iar cele care inclus mai multe selecții sunt bilete multiple (de tip acumulator). Pe cele multiple se poate aplica un sistem pariuri. Cu alte cuvinte, se alege câte din meciurile puse pe bilet trebuie să iasă pentru ca pariul să nu fie pierzător. Nu are importanță ce selecții ies, ci numărul lor.
Un bilet în sistem conține mai multe variante de câștig. Pentru un bilet cu „n” meciuri, orice agenție de pariuri online oferă posibilitatea de a face combinații de „k” meciuri, „k” având valoarea între 1 și „n-1”. Miza totală a biletului se împarte între numărul de combinații, pentru a se calcula miza pe fiecare combinație în parte. Apoi fiecare parte de miză se înmulțește cu cota echivalentă fiecărei combinații pentru a afla câștigul pe variantă. Câștigul total se obține adunând câștigurile obținute de pe urma fiecărei variante în parte.
Ca să fie mai ușor de înțeles, să luăm un bilet cu cinci selecții din Premier League:
Liverpool vs Leicester 1 (cotă 1.39)
Newcastle vs Leeds 1 (cotă 1.47)
Brighton vs Arsenal 2 (cotă 2.12)
Tottenham vs Aston Villa 1 (cotă 1.65)
Nottingham vs Chelsea 2 (cotă 1.65)
Pentru acest bilet sunt disponibile următoarele sisteme:
1/5 (cel puțin un pronostic trebuie să fie câștigător) – 5 combinații posibile
2/5 (cel puțin două pronosticuri trebuie să fie câștigătoare) – 10 combinații posibile
3/5 (cel puțin trei pronosticuri trebuie să fie câștigătoare) – 10 combinații posibile
4/5 (cel puțin patru pronosticuri trebuie să fie câștigătoare) – 5 combinații posibile
Miza finală a biletului este miza pe care o pui per combinație ori numărul de combinații posibile. De exemplu, dacă pui 2 lei în dreptul sistemului 3/5, miza totală va fi de 2×10 = 20 de lei. Câștigul va fi produsul dintre miza per combinație și cotele selecțiilor incluse în combinație câștigătoare.
Să spunem că ai ales un sistem 3/5 și ies doar Newcastle, Tottenham și Chelsea. Câștigul biletului va fi 2 (cât este miza per combinație) x 1.47 x 1.65 x 1.65 = 8 lei. Așadar, miza totală nu este acoperită, însă nu sunt pierduți nici toți banii puși pe bilet. Lucrurile stau mai bine dacă ies patru pronosticuri. În cazul în care ies toate cinci, câștigul final va fi mai mic decât dacă ai fi plasat un bilet multiplu simplu (fără sistem), dar, dacă pui în balanță, este mai indicat să îți asiguri o „marjă de eroare”.
Multe agenții de pariuri online oferă sisteme britanice care conțin toate variantele, mai puțin pariurile single (1/5 din exemplul nostru):
Trixie – pentru un bilet cu 3 meciuri, conține 4 pariuri (3 duble și o triplă);
Yankee – pentru un bilet cu 4 meciuri, conține 11 pariuri (6 duble, 4 triple și un acumulator).
Super Yankee (Canadian) – pentru un bilet cu 5 meciuri, conține 26 de pariuri (10 duble, 10 triple, 5 combinații de câte 4 selecții și un acumulator).
Heinz – pentru un bilet cu 6 meciuri, conține 57 de pariuri (15 duble, 20 triple, 15 combinații de câte 4 selecții, 6 combinații de câte 5 selecții și un acumulator).
Super Heinz – pentru un bilet cu 7 meciuri, conține 120 de pariuri (21 duble, 35 triple, 35 combinații de câte 4 selecții, 21 combinații de câte 5 selecții, 7 combinații de câte 6 selecții și un acumulator).
Goliath – pentru un bilet cu 8 meciuri, conține 247 de pariuri (28 duble, 56 triple, 70 combinații de câte 4 selecții, 56 combinații de câte 5 selecții, 28 combinații de câte 6 selecții, 8 combinații de câte 7 selecții și un acumulator).
Nu este cazul să te complici cu bilete pe care să pui zeci de meciuri. Fiecare eveniment în plus înseamnă escaladarea riscului. Dacă vrei ca distracția la pariuri să se combine și cu niște satisfacții financiare, rezumă-te la maxim cinci selecții, pentru care să alegi un sistem 4/5.