17 ianuarie 2025

Cancerul de col uterin, a treia cauza de deces / Sute de femei sunt depistate in ultima faza a bolii

Cele mai multe femei internate in spital care au fost supuse testului Papanicolau s-au lasat greu convinse sa-l efectueze. Majoritatea celor depistate ajunsesera deja in stadiul III sau IV al bolii, cand tratamentul nu mai este eficient. Pentru femeile care au inceput viata sexuala, vaccinul este o utopie, deoarece ele sunt infectate deja. In cazul lor, doar depistarea precoce a bolii are eficienta.

Saptamana aceasta, in toate tarile Uniunii Europene, lumea medicala, asociatii si fundatii organizeaza diverse actiuni menite sa sensibilizeze in mod special populatia feminina asupra pericolului cancerului de col uterin. Desfasurarea unor astfel de actiuni timp de o saptamana si la noi in tara nu este intamplatoare. Desi, daca este descoperita in faza incipienta, boala poate fi vindecabila, marea majoritate a femeilor manifesta reticenta ori chiar resping categoric examenul medical si testul de specialitate. Pe parcursul a aproape trei ani, femeile internate in spitalele din judet au fost examinate ginecologic si li s-a recoltat o proba pe o lama pentru efectuarea testului Papanicolau prin care se poate depista din timp boala. Dar, surprinzator, cele mai multe femei au refuzat sa coopereze. In 2007, au fost efectuate teste la un numar de peste 2.000 femei, dar, la fel, medicii au intampinat rezistenta din partea multora. aAnul trecut, totusi, cererea a fost mai mare, dar, in continuare, cele mai multe paciente ni se adreseaza tardiv”, ne-a declarat doctorita Mihaela Spiridon, seful sectiei Oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU).



Statistici socante

La noi in tara, cancerul de col uterin este a doua afectiune neoplazica in ce priveste frecventa, la femeile in varsta de sub 45 de ani, si a treia cauza de deces, dupa cancerul pulmonar si cel de san. Romania are numarul cel mai mare de cazuri dintre tarile europene. Referitor la judetul Bacau, si aici situatia este ingrijoratoare. In 2005 din cele 1.427 cazuri noi de neoplasm depistate, 121 sunt de cancer uterin, iar in 2006, 107 au fost diagnosticate cu aceasta afectiune din 1.523 neoplazici. Din cele 107 femei gasite cu cancer de col uterin numai jumatate aveau boala in stadii incipiente,
curabile. In primele trei trimestre din 2007, in evidenta cabinetului de oncologie al SJU au fost luate inca 52 femei, din care numai 28 au fost descoperite in stadii vindecabile. In tot judetul, prin spitale, policlinici si cabinete medicale, in anii 2005, 2006 si 2007 au fost testate peste 7.000 femei. In 2006, de exemplu, din 76 testate astfel si care au fost suspicionate ca ar avea cancer de col uterin boala s-a confirmat la un numar de 41. Din pacate, la nici una afectiunea nu era in stadiu incipient (stadiul zero sau I). Din cele 41 femei, 23 erau in stadiul II, 13 in stadiul III iar cinci in stadiul IV al afectiunii. aAceasta demonstreaza o lipsa totala de informare si de educatie a femeii, mai spune doctorita Mihaela Spiridon. Sunt femei care vin cu cancer valvular incurabil, cand li s-a distrus perineul. Acest lucru, pur si simplu, ma socheaza. Si din acest punct de vedere, situatia nu s-a schimbat, din pacate”.

Vaccinul, eficient doar pentru fetite

De mai multa vreme s-a descoperit un vaccin (Silgard) impotriva virusului, care asigura o protectie de cel putin 10 ani. Multe femei isi pun speranta in acesta. Dar vaccinul costa peste 1.400 lei iar varsta optima de vaccinare este intre 9 si 15 ani. Vaccinul ar mai avea efect in cazul in care o femeie nu si-a inceput viata sexuala. aLa femeile care au depasit varsta copilariei si au inceput viata sexuala vaccinarea este o utopie, deoarece ele deja sunt infectate, a mai spus doctorita Mihaela Spiridon. La acestea doar actiunea de depistare precoce a bolii are eficienta”.Scris de Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img