Cancelarul german Olaf Scholz a pierdut luni votul de încredere în parlament, marcând un moment critic pentru politica germană. Această decizie deschide calea organizării alegerilor anticipate pe 23 februarie, cu aproximativ șapte luni mai devreme decât erau programate, informează agenția de presă dpa.
Din cei 717 parlamentari prezenți, 394 au votat împotriva lui Scholz, 207 pentru, iar 116 s-au abținut, potrivit anunțului făcut de președinta Bundestagului, Bärbel Bas.
În urma rezultatului, Olaf Scholz va solicita președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri. Deznodământul votului nu a fost o surpriză, având în vedere că guvernul cancelarului nu mai dispunea de o majoritate parlamentară.
Prăbușirea coaliției
Cancelarul social-democrat a solicitat votul de încredere la trei ani după ce coaliția tripartită condusă de el a preluat guvernarea, în 2021. Însă disputele persistente privind politica economică și bugetul pentru 2025 au zdruncinat serios stabilitatea guvernului.
Conflictul a atins apogeul la începutul lunii noiembrie, când Scholz l-a demis pe ministrul de Finanțe Christian Lindner, liderul Partidului Liber-Democrat (FDP), partenerul junior al coaliției. Decizia a determinat retragererea FDP din guvern, lăsându-l pe Scholz în fruntea unui guvern minoritar alături de Verzi.
Următorii pași: Alegeri anticipate
Demisia FDP a însemnat pierderea majorității, iar cererea votului de încredere a fost un gest simbolic al cancelarului Scholz pentru a testa sprijinul parlamentar. Înfrângerea sa reflectă impasul politic și fragilitatea guvernelor de coaliție din Germania.
Alegerile anticipate din februarie vor oferi alegătorilor germani oportunitatea de a decide viitoarea direcție politică a țării într-un context marcat de provocări economice și sociale. Rămâne de văzut dacă SPD-ul lui Scholz, Verzii sau opoziția conservatoare vor reuși să formeze o nouă coaliție stabilă după scrutin.