O investitie de miliarde in sistemul educational a ramas de izbeliste
O investitie care promitea conditii mai bune pentru elevi, dar si pentru cadre didactice navetiste a ramas de izbeliste. Este vorba de cel mai mare proiect in sistemul de educatie din judetul Bacau, un campus scolar, ce urma sa se constuiasca in centrul comunei Parincea. Inceputa timid in 2008, lucrarea a primit o finantare de numai 2 miliarde lei vechi din cele aproape 20, cat era nevoie. De patru ani, nu s-a mai facut nimic, iar totul a fost lasat in paragina.
Elevi inghesuiti in clase, fara toalete curate si moderne pentru secolul in care traim, dascali obligati sa faca naveta pe banii lor si copii care bat mingea pe maidan pentru ca nu au o sala de sport. Asa se deruleaza procesul educational intr-o comuna din judetul nostru, Parincea, situata la nici 50 de kilometri de municipiul Bacau, unde un amplu proiect, care ar fi rezolvat o parte din aceste probleme, a fost lasat de izbeliste. "Din 2007 am primit aprobare, dar nu am mai fost sprijinit de nimeni. Este vorba de un proiect indraznet, cel mai mare din aceasta parte a judetului – un campus scolar, aprobat prin HG 454 din 16 mai 2007 pe o suma de 1.970 mii lei, adica aproape 20 de miliarde de lei vechi, iar banii urmau sa vina prin Ministerul Educatiei. Am primit doar 2 miliarde, in 2008 si de atunci nimic", ne-a spus suparat edilul Guta Stiuca.
Campus scolar pe 3,5 ha
Campusul scolar urma sa se intinda pe 3,5 hectare, in centrul comunei, in jurul bibliotecii comunale, a caminului cultural si al Grupului Scolar "G.J.Cancicov". Aici invata acum 385 de elevi in 10 sali de clasa. 40 sunt elevi din ciclul de invatamant primar (clasele I-IV), apropape 110 sunt elevi de liceu, iar restul invata in clasele de gimnaziu. Prin reabilitarea Corpului B al cladirii scolii, singura din satul Parincea, ar fi urmat sa se mai construiasca alte cinci clase, care ar fi creat conditii mult mai bune pentru desfasurarea orelor de curs. Din acest motiv, pe rand, elevii din cate o clasa, invata intr-o… capela. Restul elevilor invata in "scoala mare".
Cursuri in capela
Acum clasa a XI-a A este inghesuita intr-o mica locatie de langa scoala, de altfel o capela in care duminica se fac slujbe. Sunt 18 elevi, inghesuiti in 8 banci mici, care invata in timpul saptamanii de la ora 7 la 13 in acea capela, rece, cu ciment pe jos si cu geamuri innegrite de timp. Pe un perete s-a prins o tabla micuta, iar in celalalt colt al incaperii este o sobita care doar dezmorteste putin aerul. In rest, o atmosfera rece. "Nu ne place aici, ne-au spus cele 4-5 eleve pe care le-am gasit in acea "clasa". Pana acum au invatat in aceasta capela copii de clasa a VI-a, dar ne-au mutat pe noi ca suntem mai mari si intelegem situatia. Am facut si greva, am refuzat sa intram la ore, dar nu am rezolvat nimic."
„S-a facut cate ceva, dar mai nimic”
Din marele proiect al campusului scolar s-a facut cateceva, dar mai nimic. "Cu 2 miliarde nu poti sa faci mare lucru, oricata bunavointa ai avea. Am facut reabilitarea Corpului B, am terminat lucrarea aproape 90 la suta, dar nu pot sa-l deschid ca nu are usi si geamuri. La sala de sport, doar s-a turnat fundatia si s-au ridicat stalpii. S-au mai facut sapaturi pentru fundatia cantinei si a internatului, dar in 2009 s-au blocat toti banii. Nu sunt fonduri nici macar sa conserv ce am facut pana acum. Unica suma acordata a fost doar cele 2 miliarde. In rest nimic", a mai spus primarul comunei.
Roxana Neagu
Conform proiectului in campusul scolar urma sa se construiasca:
– o scoala tip P+2
– extindere Corp B
– sala sport
– 10 garsoniere pentru profesori
– club cantina
– internat
– laboratoare
– grupuri scolare si ateliere scolare
– centrala termica
"Stiu de acest proiect amplu, dar din start va spun ca dupa parerea mea este o investitie la care nu s-au facut bine calculele si de aceea nici nu are o sustinere financiara realista. Speram o regandire a invatamantului tehnic si profesional, odata cu aparitia metodologiilor in acest sens, si astfel sa dam si o utilitate a ceea ce s-a facut pana acum in Parincea. Trebuie insa reanalizat tot proiectul. Este o investitie pe care, eu personal, mi-as fi dorit sa nu o incepem, neavand garantia finantarii ei in totalitate."
prof. Florin Lazar, inspector scolar general
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.