13 ianuarie 2025

„Campioni” la falimente

Faliment dupa faliment. Judetul Bacau a intrat in imperiul decaderii economice. O perioada neagra care pare a nu mai avea sfarsit. De la inceputul anului si pana in prezent nu mai putin de 329 de firme au declarat FALIMENT. Daca in aceasta perioada de vacanta judecatoreasca apele sunt mai linistite, nu acelasi lucru se poate spune si pentru perioada urmatoare. In lunile septembrie-octombrie se asteapta un nou val de falimente.

Din cele aproape 3.000 de dosare nou intrate in anul 2010 la sectia Comerciala a Tribunalului Bacau, nu mai putin de 329 sunt dosare de faliment. Acestora li se adauga si cele din anul 2009 si care nu au fost inca finalizate. Din acest punct de vedere, situatia economica a judetului nu este una tocmai buna.

Pe marginea prapastiei

In ciuda faptului ca in lunile aprilie, mai si iunie trendul a fost unul descrescator, nu inseamna ca lucrurile merg inspre bine. Aceasta scadere progresiva (46 de societati in aprilie; 35 in luna mai si 26 in luna iunie), se datoreaza legislatiei din domeniu. Mai mult decat atat, procedura greoaie si volumul mare de munca pentru un singur dosar, amana nepermis de mult solutionarea spetelor. La inceputul anului 2010 erau 1113 dosare restante din perioada anterioara. 431 dintre ele erau mai vechi de un an, 319 – de 12 luni si 282 – de sase luni. Daca facem o comparatie cu alte judete din tara, vedem cat de mult se afunda judetul in aceasta criza. Astfel, in judetul Iasi, de la inceputul anului si pana acum au intrat in faliment 319 firme (cu 10 mai putin decat in Bacau). In Sibiu au fost inregistrate in perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2010 doar 189 de falimente (cu 140 mai putine). “Nu este ceva precis pentru ca abia acum s-a ajuns pe procedura. Astfel ca numarul falimentelor variaza in functie de actele procedurale. Daca ne comparam cu Aradul sau Argesul nu iesim din tipar”, a declarat Gheorghita Patrichi, directorul ORC Bacau.



Unii da, altii ba

Situatia firmelor din Bacau este insa mult mai incurcata. Exista societati comerciale care nu si-au depus situatia financiara in timpul prevazut de lege. Alti patronii au preferat sa-si inchida firmele din cauza taxelor si impozitelor mult prea mari care trebuiau virate la bugetul consolidat al statului. In aceste cazuri, dizolvarea este singura solutie viabila. Aceasta presupune de fapt deschiderea procedurii de insolventa. Judecatorul constata ca societatea nu mai este viabila si astfel incepe practic procedura. Specialistii nu reusesc insa sa se puna de acord. Daca judecatorii de la Tribunalul Comercial asteapta in toamna acestui an un numar dublu de dosare de faliment, seful Registrului Comertului spune ca: “Pentru septembrie-octombrie nu cred ca numarul lor va creste semnificativ. Trendul va fi acelasi, usor crescator”. Prin procedura falimentului, activele si pasivele societatii sunt lichidate in vederea achitarii datoriilor.

Legea 85/2006 – privind insolventa – cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 3, face urmatoarele precizari:
– Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
– Insolventa este prezumata ca fiind vadita, atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori.
– Falimentul este procedura de executare silita ce vizeaza toate bunurile debitorului aflat in imposibilitate de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile.
– Procedura falimentului este procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img