15 ianuarie 2025

Campionatul Mondial de Escalada pe Gheata / Ascensiune pentru adrenalina

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc la Busteni a patra etapa a Campionatului Mondial de Escalada pe Gheata (Ice Climbing World Cup 2006). Evenimentul a fost organizat de Clubul Alpin Roman in parteneriat cu Primaria Busteni. Editia din acest an a Campionatului Mondial cuprinde cinci etape, dintre care primele patru s-au desfasurat deja: Val Daone (Italia), Spicak (Cehia), Saas Fee (Elvetia) si Busteni (Romania). Ultima runda este programata in perioada 3-5 martie la Hemsedal (Norvegia).
Escalada pe gheata este un sport extrem, destul de putin cunoscut la noi in tara si practicat de un numar restrans de impatimiti ai muntelui, oameni cu sete de adrenalina. Gheorghe Cosa, presedintele sectiei din Bacau a Clubului Alpin Roman, a fost prezent la evenimentul din statiunea de la poalele Bucegilor. aOrganizarea acestui concurs de mare amploare este o premiera pentru Romania. Intrarea tarii noastre in circuitul Cupei Mondiale este foarte importanta si prin asta s-a facut un mare pas inainte pentru dezvoltarea alpinismului de la noi,” a declarat Cosa.
Structura pe care s-au desfasurat probele concursului s-a realizat dupa standardele internationale, iar tot ceea ce a insemnat organizarea evenimentului s-a facut cu contributia sponsorilor oficiali si a Primariei din Busteni impreuna cu munca voluntara a membrilor Clubului Alpin Roman inceputa cu aproape doua luni in urma. Reprezentantii UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism) si sportivii participanti au fost placut impresionati de organizarea competitiei, dar si de frumusetea si potentialul alpin al Carpatilor romanesti.
Participarea sportivilor romani a fost, din pacate, una destul de modesta. Sa nu uitam insa ca anii aEpocii de Aur” si-au pus o amprenta puternica si asupra acestui gen de activitate, iar Romania a pornit cu un handicap destul de mare in cursa cu natiunile care au traditie si experienta de zeci de ani acest sport. Printre cataratorii romani sunt sportivi foarte talentati dar este nevoie de timp, antrenamente si poate in primul rand de sustinere financiara pentru a putea concura de la egal la egal cu cei mai buni.
Pana acum, in Romania, nu a existat nici o structura artificiala de escalada pe gheata, in timp ce, in Elvetia, de exemplu, nu exista statiune montana fara cel putin o asemenea baza de antrenament. Sportivii romani se antreneaza pe cascadele naturale de gheata din muntii nostri. In concurs au participat zece alpinisti din Romania, iar cel mai bun dintre ei, Iustin Ionescu, a reusit sa se claseze pe locul sase in ierarhia finala a probei de viteza, o performanta destul de buna avand in vedere participarea catorva zeci dintre cei mai buni cataratori din lume.
Din pacate, nici un sportiv bacauan nu a luat parte la etapa de Campionat Mondial desfasurata la Busteni, absenta lor fiind cauzata tot de lipsa sustinerii financiare. aOricat de mare ar fi pasiunea pentru o astfel de activitate, nu poti ajunge prea departe doar cu bani din propriul buzunar.”, a concluzionat Gheorghe Cosa. Bacauanii continua totusi sa se antreneze, in limita posibilitatilor, pe cascadele de gheata din Cheile Bicazului, Ceahlau si, mai rar, din Fagaras si Bucegi, sperand ca intr-o buna zi se va gasi cineva, din cei care sustin activitatile sportive, sa investeasca si in acest sport.

Iata castigatorii celor patru probe ale competitiei:



Proba feminina de dificultate: Ines Papert – Germania
Proba masculina de dificultate: Evgeny Kryvosheytsev – Ucraina si Hari Berger – Austria
Proba feminina de viteza: Julia Oleynikova – Rusia
Proba masculina de viteza: Maxim Vlasov – RusiaScris de Sebastian Sascau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img