20 ianuarie 2025

Campanii pentru asigurarea securității și protecția sănătății în muncă a salariaților

La începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău a finalizat două ample acțiuni de control pe care le-a desfășurat pe parcursul a câtorva luni bune. Primul control a avut ca obiect verificarea modului cum se respectă normele de sănătate și securitate în muncă (SSM) la un număr de 23 agenți economici din domeniul comerțului cu ridicata, cu excepția celui de vânzare a autovehiculelor și motocicletelor.

A fost ales acest domeniu, deoarece lucrătorii de aici sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă, datorate manipulării unor mase grele și foarte grele care generează o serie de probleme de sănătate, asociate cu dureri de spate și musculare.



Alte riscuri constau în lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute, lovirea prin răsturnarea mărfurilor, manevrarea necorespunzătoare a motostivuitoarelor, statul prelungit în picioare, activitățile repetitive și în alunecarea pe pardoseala umedă. Dintre cei 23 angajatori verificați, 2 au fost sancționați contravențional, cu amenzi însumând 17.000 lei. Totodată, inspectorii pe probleme de SSM ai ITM Bacău au dispus nu mai puțin de 68 măsuri pe care agenții economici depistați cu nereguli au trebuit să le ducă la îndeplinire până la începutul lunii octombrie. Ulterior inspectorii SSM au revenit la angajatorii în cauză pentru a verifica (acțiunea s-a derulat în perioada 3.10-15.10.2022) dacă ei au dus la îndeplinire toate măsurile stabilite și nu au mai găsit neconformități.

Tot în acest an, timp de mai bine de 3 luni, inspectorii SSM au întreprins verificări privind modul în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și a protecției sănătății lucrătorilor din silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice, rafinării, industria minieră și spitale, care pot fi expuși riscurilor de explozie și incendiu. Această acțiune se înscrie într-o campanie națională care a fost demarată la sfârșitul lunii mai de către Inspecția Muncii și care s-a finalizat tot la începutul săptămânii în curs, după ce inspectorii SSM au verificat în perioada 3.10-15.11.2022 dacă s-au realizat măsurile dispuse în urma controalelor (au fost cel puțin 6 pe fiecare domeniu de activitate vizat) întreprinse.

Dacă în primele 4 domenii, inspectorii SSM au dispus numai măsuri de remediere a unor deficiențe (care au și fost rezolvate), fără a da sancțiuni, nu același lucru s-a întâmplat în sectorul spitalicesc. Astfel, dn cele 6 spitale controlate 2 au fost sancționate contravențional, valoarea totală a amenzilor aplicate lor ridicându-se la 16.000 lei. Dar inspectorii SSM au dat și 31 avertismente, ceea ce înseamnă că unele spitale au primit și câte 2 sau mai multe asemenea sancțiuni. Totodată, în unitățile spitalicești verificate au fost stabilite 33 de măsuri, care au fost puse deja în aplicare. Domeniile vizate în campania națională nu au fost alese întâmplător.

În unitățile de îngrijire spitalicească se folosește pe scară largă oxigenul care poate activa arderea, în procesul fabricării băuturilor alcoolice alcoolul etilic poate forma amestecuri explozive cu aerul, la temperatura ambientală, iar în rafinării hidrocarburile procesate sunt foarte inflamabile. Ele pot da naștere atmosferelor explozive la temperatura ambiantă sau amestecurilor explozive la căldurile ridicate, specifice procesului tehnologic. În cazul exploatărilor miniere din subteran, la zăcămintele de cărbune și minereuri complexe, există pericolul acumulărilor de gaze de mine cu potențial exploziv.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img