Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din România (APAH-RO) a demarat, la jumatatea acestui an, o campanie de testare gratuita pentru depistarea hepatitei B. Campania nu s-a incheiat, asa ca cine doreste sa efectueze testul mai are timp pâna la sfârsitul anului. Analizele se fac prin cabinetele medicilor de familie, care au acceptat sa faca parte din acest proiect si care le pun la dispozitie pacientilor vouchere in baza carora merg la laboratoarele partenere pentru efectuarea analizelor.
„Ca si asociatie ne dorim sa marim aria de testare indiferent daca este vorba de virusul B sau C pentru ca traim intr-o tara in care un român din 10 poate fi infectat cu virusul hepatitic B sau C si atunci este normal sa ne dorim sa ajungem la un numar cât mai mare de persoane carora sa le oferim posibilitatea de a depista afectiunea la timp”, spune Marinela Debu, presedinte al APAH-RO.
Medicii de familie s-au implicat
Bacaul a fost ales pentru ca medicii de familie au dat dovada de deschidere. Initiatorii proiectului indeamna la testare mai ales pe cei care au in familie un membru depistat deja cu aceasta afectiune. „Facem apel la fiecare persoana care are in familie pe cineva cu hepatita cronica virala, B sau C sa se testeze. La toate femeile care isi doresc un copil sa se testeze, daca se poate inainte de a ramâne insarcinate. Noi incercam sa facem cât mai multe campanii de gratuitate, dar niciodata nu vor fi de ajuns”, a mai spus Debu.
Urmatoarea campanie va fi demarata, cel mai probabil, in luna martie a anului viitor si va fi dedicata tinerilor si mai ales tinerelor femei pâna in 35-40 de ani si are ca scop testarea si informarea in rândul acestei categorii de populatie.
„Un simplu test poate salva o viata si asta nu este doar o vorba, ci o realitate pentru ca intr-o afectiune precum hepatita cronica virala, deseori fara simptome evidente, multi pacienti afla aleatoriu, cu ocazia unor analize intâmplatoare despre afectiune. Nu de putine ori, când boala este in stadii avansate. Astfel de campanii trebuie continuate pentru a ajunge in cât mai multe medii, inclusiv la oamenii de la sate”.
Marinela Debu, presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice
„Eu am mai fost implicat inainte si intr-o campanie pentru depistarea hepatitei B si C in care au fost testati 197 de pacienti din comuna Berzunti, din cei 200 selectati. Initial s-a crezut ca in mediul rural sunt mai putine persoane infectate dar s-a constatat ca nu este deloc asa. In aceasta campanie ni s-au dat vouchere pentru hepatita B si o alta firma pentru hepatita C. Sunt foarte bune aceste actiuni pentru ca boala poate fi depistata la timp. De exemplu, am avut un caz cu o femeie insarcinata cu al doilea copil, careia i-am depistat virusul hepatic, a facut o complicatie la ficat si a decedat dupa ce a nascut. Din fericire, copilul nu are boala”
– dr. Costin Tintaru – medic de familie in comuna Berzunti
În judetul Bacau sunt peste 14.000 de persoane diagnosticate cu hepatite cronice si ciroze, in fiecare an fiind depistate cazuri noi. Spre exemplu, in perioada 2011-2012, au fost depistate circa 500 de cazuri noi. Cu referire stricta la hepatita B, potrivit oficialilor de la Directia de Sanatate Publica Bacau, in primele 9 luni ale acestui an, in judet, au fost inregistrate doar 5 cazuri noi iar in 2012, 7 cazuri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.