Acesta este sloganul sub care se desfasoara cea mai recenta campanie de prevenire a furturilor din locuinte demarata de politisti la nivelul intregii tari. Si Bacaul va efectua o serie de activitati in acest sens, mai ales ca in acest an numarul caselor sparte a crescut fata de 2010.
La ultima statistica realizata de Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, pe primele zece luni ale acestui an, la nivelul judetului au fost calcate de hoti 454 de locuinte, fata de 420 cate au fost in aceeasi perioada a anului trecut. S-a inregistrat o crestere de 8 procente, cele mai multe furturi fiind comise in municipiul Bacau si comunele invecinate. De aceea, la nivel national, a fost lansata campania “Fii precaut. Hotii nu dorm!”, iar Inspectoratul Judetean de Politie Bacau va efectua o serie de activitati. “Pe parcursul derularii campaniei, lucratorii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii alaturi de Politistii de Proximitate si voluntari, vor distribui 10.000 de pliante si 170 de afise, in special catre asociatiile de proprietari. De asemenea, vor fi distribuite flyere sub forma unei “liste de verificare”. Afisele vor fi expuse la avizierele asociatiilor de proprietari si la sediile unitatilor de politie”, a declarat inspectorul Gabriel Stefanescu, purtatorul de cuvant al IPJ Bacau. Tot in cadrul acestei campanii se va promova si grila realizata de specialistii Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii prin intermediul careia se poate evalua gradul de vulnerabilitate al locuintei prin prisma atitudinii proprietarului, dar si a vecinilor.
Casele se sparg in timpul saptamanii
O analiza realizata de ofiterii de prevenire arata faptul ca se fura atat din mediul urban cat si din mediul rural. Cele mai multe case se sparg la oras, de luni pana vineri, intre orele 8.00-18.00, cand proprietarii sunt la serviciu. De regula, hotii actioneaza in apartamentele si garsonierele de la parter, iar pe timpul noptii sunt mai vizitate casele din mediul rural. Pentru a tine infractorii departe de locuinta, politistii recomanda montarea unui sistem de alarma si interfoane la intrarea in bloc. Cei din mediul rural sunt sfatuiti sa nu lase locuintele descuiate si sa nu pastreze sume mari de bani. (Geta P.)