Activitățile desfășurate de polițiștii băcăuani au ca scop principal siguranța cetățenilor, fie că se referă la prevenirea furturilor din buzunare, din locuințe sau de şi din auto, fie că se referă la înșelăciuni, tâlhării sau siguranța rutieră.
Infracţiuni specifice zonelor urbane, furturile din buzunare, din poşete sau genţi reprezintă o ameninţare la siguranţa personală, creând totodată un sentiment de nesiguranţă în rândul victimelor acestui gen de fapte prin prisma invadării spaţiului personal şi prin prisma deposedării de bunuri de valoare aflate asupra victimelor.
Vineri, 7 mai, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității cu sprijinul Serviciului Ordine Publică și al Secției 1 Poliție Bacău, au acționat în municipiul Bacău, în vederea informării cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a furturilor din buzunare, din genți sau poșete.
Aglomeraţia şi agitaţia care se creează zilnic, în special la orele de vârf, atrag hoţii de buzunare. De aceea trebuie ca cetățenii să fie foarte atenţi pentru a evita evenimente neplăcute.
Hoţii de buzunare/genţi, atât femei cât şi bărbaţi – acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind foarte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.
Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.
De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare! Dacă, totuşi, aveţi asupra dvs.aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!
Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!
Nu purtaţi portofelul în sacoşe! uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă fără bani/acte!
În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!
Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi furtul actelor de identitate!
Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor!
ATENŢIE!!! Reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la tel. 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei!
Pe această cale, cerem cetăţenilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate, încercând să acţioneze cu promptitudine în cazul în care sesizează comiterea unor astfel de fapte. Indiferenţa nu face decât să sprijine infractorii!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.