16 ianuarie 2025

Campanie de prevenire a furturilor din mașini. Ce trebuie să știți

În această perioadă Inspectoratul de Poliţe Judeţean Bacău desfășoară, la nivelul județului, activități de prevenire a furturilor din autoturisme.

Astfel polițiștii de prevenire însoțiți de polițiști de proximitate ai Poliției municipiului Onești au desfășurat activități de informare a cetățenilor de pe raza de competență cu privire la măsurile ce pot fi luate de către aceștia în vederea prevenirii victimizării prin infracțiunile contra patrimoniului, respectiv furturi din auto.
Poliţiştii avertizează cu privire la minimele măsuri de precauţie pe care cetăţenii trebuie să le cunoască şi să le pună în practică pentru a-şi proteja proprietatea privată. Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că ei sunt în principal responsabili pentru siguranţa personală, pentru siguranţa comunităţii.



În această perioadă, dar și în perioada următoare, multe din persoanele aflate la muncă în străinătate se întorc acasă, încărcate cu daruri pentru cei dragi. Polițiștii le transmit tuturor să aibă grijă de bagaje şi cumpărături, să nu le lase la vedere în autoturisme şi mai ales să nu fie lăsate peste noapte în maşini. Ar fi ideal ca autoturismele să fie parcate în locuri bine iluminate sau în parcări păzite.

Pentru o comunicare şi o vizibilitate eficientă a mesajelor destinate prevenirii furturilor din autoturisme la nivelul judeţului Bacău vor fi desfăşurate întâlniri cu grupuri ţintă (asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi de transport).

Pe parcursul întâlnirilor, specialiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor prezenta participanţilor aspecte de interes privind furturile de şi din autoturisme, vor afla cum acţionează hoţii şi care sunt măsurile de protecţie pe care le pot lua pentru a nu fi victime ale unor astfel de infracţiuni.

Pentru a preveni furturile din autoturisme:

Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.

În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.

Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii). Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje de pe chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img