15 noiembrie 2024

Campania „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor” a ajuns și în județul Bacău      

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, alături de Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi au lansat miercuri, 11 mai, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST în județul Bacău. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Consiliului Județean Bacău și a fost deschis de Prof. Univ. Dr. Anca Trifan, urmând mesaje adresate participanților din partea reprezentanților autorităților locale și județene și partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST, Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică.

Conferința de lansare a fost urmată de o întâlnire de lucru dintre reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie din județul Bacău ce vor contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Bacău până în luna septembrie 2023. La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei băcăuane se vor derula ample activități de informare și conștientizare prin difuzare de spoturi tv și radio, diseminare de materiale de informare și promoționale, evenimente publice, toate derulate sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BACĂU!”



Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Proiectul „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO)2 – EST”, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Beneficiarul proiectului este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi; parteneri: Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iași.  Proiectul se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52,397,520.56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51,661,021.53 lei. Până la acest moment, în cadrul proiectului LIVE(RO)2-EST s-au lansat campaniile județene Iași, Constanța, Tulcea, Galați și Suceava.

 

„Este un proiect essential pentru sănătatea, pentru societatea românească în general, și pentru această generație de cetățeni care ne aflăm astăzi aici. Dorim cu toții să contribuim cu toate puterile, așa cum putem, pentru a identifica cât mai mulți pacienți cu hepatite virale B și C și ai îndrepta spre tratament și vindecare. Putem astăzi vindeca hepatita cronică virală C, putem opri cercul vicios, adică nu vor mai apărea alte cazuri. Putem opri cercul vicios și al hepatitei B, făcând atenți pe cei din jurul pacienților noștri cu hepatită B, să se vaccineze și să încerce să elimine riscurile de contagiune. România și Grecia sunt țările în care trăiesc cei mai mulți pacienți infectați cu virus B iar România și Italia sunt țările în care trăiesc cei mai mulți pacienți infectați cu virus C din Europa. Dar în România mor cei mai mulți pacienți din cauza bolilor hepatice cornice avansate.”

Prof. Univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect

„Apreciez acest proiect, foarte important, pentru că înțeleg că vine să informeze populația din 12 județe, pentru că vă aplecați din nou nu numai să ne salvați sănătatea prezentă ci și aveți grijă pentru sănătatea viitoare a locuitorilor din această regiune. Vreau să le mulțumesc în mod special tuturor medicilor pentru efortul aproape supraomenesc pe care l-au făcut în perioada de pandemie iar Instituția Prefectului a avut în dumneavoastră niște parteneri exemplari. Îmi doresc ca această campanie care debutează azi în județul Bacău să aibă mare succes și sper să ne mai bucurăm și de alte proiecte similare.”

Tudorița Lungu, subprefect de Bacău

 

„Suntem alături managerului de proiect de screening, echipa de implementare, medici de familie care vor fi alături de noi. Precizăm și subliniem semnificația și importanța derulării acestui program în reducerea morbidității prin boli grave hepatice.”

Dr. Mihaela Arim, director executiv DSP Bacău

 




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014