Nevoie acuta de investitii in caminele scolare
Camere cu mobilier precar, in altele cu dusumea pe jos in loc de parchet, toalete neavizate sanitar, usi sparte si instalatii electrice nefunctionale. Cam acestea sunt conditiile oferite de unele camine scolare. Iar daca la liceele din centru vorbim de investitii majore si calitate in tot ce inseamna regim internat, la cele de la periferie situatia este la limita suportabilului. Aici singurele modernizari, si acestea timide, au fost realizate in acest an din fonduri proprii. Dar numai pe igienizare ca alti bani nu sunt, pentru ca Primaria nu a alocat un leu la acest capitol. Iar acum, ca ai venit si ploile de toamna, au inceput sa apara probleme si cu infiltratiile.
Caminele scolare din Bacau au nevoie urgenta de infuzii masive de bani. Iar daca in liceele din centru starea lor este cat de cat acceptabila, in cele de la periferia orasului lipsa de bani pe investitii se vede de cum intri in cladire. De departe cele mai mari probleme sunt la caminul Colegiului „Henri Coanda”. In ciuda eforturilor facute in acest an de noua conducere, conditiile de cazare nu sunt tocmai bune. Chiar si directorul recunoaste ca mai e mult de lucrat, la capitolul reparatii si acorda cu indulgenta nota 8.00 la tot ce inseamna cazarea elevilor. „Am alocat pe igienizare anul acesta 8.000 lei, dar din fonduri proprii. Cereri s-au facut la Primarie, dar nu am primit nici un raspuns. Sigur ca se poate si mai bine, dar atat putem in momentul de fata”, ne-a spus prof. Costel Catalin Gargaun, director. Ultimii bani primiti de la Primaria Bacau, 49.000 lei, au fost in noiembrie 2011, pentru refacerea fatadei. De atunci, nimic, chiar daca cereri s-au depus mereu. Noroc de fondurile proprii, care au facut posibila achizitionarea de cazarmament in 2010-2011 (pilote, perne, paturi, saltele, lenjerie) si inlocuirea de usi, in 2009. In rest, doar igienizarile anuale, cu var si vopsea. Pe cele 220 locuri din camin sunt cazati in acest an scolar 210 elevi. In unele camere sunt cate opt paturi (in sistem supraetajat), in altele, cinci.
Proiect blocat la finantare
La Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, fondurile de investitii pe caminul-internat au fost blocate total. Aici, inca din 2009 a fost demarat un amplu proiect de modernizare care sta bine doar pe hartie. In realitate, s-a inlocuit doar tamplaria exterioara la ferestre si s-a schimbat instalatia termica. In rest, pentru tot ce s-a mai facut s-a apelat tot la veniturile proprii (ex. s-au montat camere de supraveghere pe holuri). Asta in conditiile in care cladirea in care functioneaza internatul si-a deschis usile pentru elevi inca din anul 1980. Iar de atunci nu a beneficiat niciodata de o reparatie capitala. „Investitii mai sunt de facut pe instalatia sanitara, pe inlocuirea parchetului, care este la fel de vechi ca si cladirea, pe schimbarea usilor interioare, dar si a mobilierului – paturi, mese, scaune, dulapuri”, a declarat prof. Mihai Guramulta, director CT „Dumitru Mangeron” Bacau. Mai grav este ca etajul III al caminului este nefunctional. Problemele majore de la acoperis au dus in timp la deteriorarea peretilor, au aparut infiltratii, igrasie si mucegai, iar parchetul e in stare avansata de degradare. Nici baile de la acest nivel nu mai sunt utilizabile. „Practic acest nivel este acum in conservare. Si e pacat, ca cereri sunt mai ales pe inchirieri, ceea ce ne-ar aduce bani la venituri proprii”, a mai adaugat directorul. Nici aici banii alocati de la Guvern, pe reparatia pagubelor produse de furtuna din vara nu ajung. Necesarul real este de 320.000 lei, iar suma alocata a fost de numai 80.000 lei, cu tot cu TVA. Si aici igienizarea caminului s-a realizat cu forte proprii. Primaria a alocat bani doar pentru refacerea sarpantei la sala de sport. Si atat. La „Mangeron” sunt in prezent 104 elevi caministi, veniti din toate colturile judetului.
Nevoie de anvelopare
La Colegiul Tehnic „Letea” problemele cele mai mari sunt la acoperis, iar nevoia imediata de investitii este pentru izolarea termica a cladirii internat, pentru a nu mai fi pierduta caldura pe timp de iarna. „In prezent avem pe zona de cazare 14 camere, 7 pentru baieti si 7 pentru fete, cu o o capacitate de 87 de locuri, partial acoperita, in proportie de peste 85 la suta. Elevii beneficiaza de sala de lectura, club, grupuri sanitare comune. Toate camerele sunt reabilitate si intretinute anual, din finantare proprie. Avem promisiuni sa primim de la Consiliul Local suma de 10.000 lei pentru cheltuieli materiale. E o suma mica, e drept, dar e mai mult decat nimic. In rest, sunt cei 80.000 lei veniti de la Guvern, pentru reparatia acoperisului, afectat in urma ploilor din luna iulie, dar si acestia sunt doar o treime din nevoia reala. Pe langa aceasta reparatie este nevoie si de o anvelopare termica, ce am inteles ca va fi prinsa in bugetul pe anul urmator al Primariei Bacau”, a ararat si prof. Viorel Coseraru – director CT „Letea” Bacau. La parterul caminului si la etajul I sunt sali de clasa, laboratoare si ateliere, iar numai la etajele II si III sunt cazati elevii navetisti, in 14 camere.
Necesar de reabilitare capitala
Tot anul urmator spera sa primeasca banii necesari pentru investitii majore si Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, care in acest an scolar nu a primit autorizatie de la Directia de Sanatate Publica pe grupurile sanitare. Iar pentru a asigura conditii foarte bune elevilor, directorul isi doreste ca intregul internat sa intre intr-o reparatie capitala. „Intr-adevar, ca urmare a controlului efectuat de catre DSP, in caminul internat unde sunt cazate 133 de eleve, am reusit sa ne conformam, urmare a unui plan de confermare si zilele acestea depunem noi acte pentru obtinerea de autorizatie sanitara. In rest, conditiile din camere sunt zicem noi normale. Singura noastra problema sunt pe grupurile sanitare unde am avut probleme de infiltratii. Noi avem si intentii mult mai mari. Am dori ca acest camin sa intre intr-o reabilitare capitala, pentru a fi la ultimele standarde si cu bai proprii, dar ramane de vazut daca vor veni si fonduri”, ne-a precizat prof. Daniela Bejan, director Colegiul Nationala Pedagogic „Stefan cel Mare”.
Finantare diferentiata
Si cum fondurile intarzie sa apara, in toate unitatile de invatamant din Bacau, fiecare scoala trebuie sa se descurce cum poate. Iar singurele investitii ce pot fi facute sunt din bani proprii obtinuti din inchirieri de spatii, taxe de adeverinte, eliberari de acte. De anul trecut, institutiile scolare primesc finantari diferentiate in functie de numarul de elevi inscrisi in unitate si de mediul in care functioneaza, urban sau rural.
„Acum avem probleme mari la acoperis, care a fost afectat in urma furtunii din vara, iar infiltratiile au inceput deja sa apara. Ni s-au alocat de la Guvern 80.000 lei pentru reparatii, dar banii nu sunt nici 20 la suta din ce s-a estimat.”
Prof. Costel Catalin Gargaun, director Colegiul „Henri Coanda”„Ne descurcam si noi cu ce avem. Primaria nu ne-a alocat niciun ban in acest an pe igienizari. Am facut totul cu forte proprii.”
Prof. Mihai Guramulta, director CT „D. Mangeron”
Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” a primit la inceputul anului de la Consiliul Local suma de 100.000 de lei. Banii au fost folositi insa pentru amenajarea celor 2 clase pregatitoare si achizitionarea mobilierului specific.