Incepe anul universitar si situatia caminelor studentesti este una care nemultumeste atat parintii si studentii, cat si cadrele universitare. Studentii bacauani trebuie sa se gandeasca unde vor locui din luna februarie.
Mai sunt doar cateva zile si incepe noul an universitar. Ca in fiecare an, studentii au nemultumiri privind caminele universitatii din Bacau. ”Nu este nici o diferenta fata de anul trecut” a pus verdictul un student. Intr-o camera sunt patru studenti de la inginerie si s-au apucat de zugravit, pe banii lor. Sunt nemultumiti ca „nu s-a facut nici o renovare”, iar „saltelele sunt mizerabile si paturile infecte, murdare, mucegaite”.Cu toate acestea, un student trebuie sa scoata din buzunar o suma de minimum 650.000 lei. Asa se prezinta situatia in caminul mixt al Universitatii Bacau. Anul trecut, Liga studentilor a obtinut o finantare de 16 miliarde lei de la Banca Mondiala, pentru modernizarea acestuia. La 1 octombrie a.c., trebuia sa demareze reparatia capitala, dar la presiunea studentilor, inceperea lucrarilor s-a amanat pana in luna februarie. Ana Maria Chirila, presedinte al Ligii Studentilor din cadrul Universitatii Bacau, este de parere ca „decat sa lasam studentii sa stea la licee, unde sa n-aiba nici apa, mai bine sa stea in camin. Unele camere de la licee nici macar nu aveau paturi”.
„Sunt studentii multumiti, suntem si noi”
Gheorghe Pintilie, profesor doctor inginer – prorector pe probleme economice si studentesti, afirma ca „a fost complet igienizat caminul de fete din corpul C. Toate holurile si camerele au fost zugravite, de asemenea s-a fectuat si dezinsectia anuala”. „S-au facut mai multe decat anul trecut, acum au zugravit si camerele. Anul trecut s-a varuit doar pe holuri” afirma o studenta la inginerie. Pentru a moderniza camerele studentilor, Universitatea a dorit sa cumpere mobilier (scaune, mese, dulapuri), din surse proprii de finantare. Achizitia nu a putut fi facuta deoarece exista o ordonanta de urgenta ce nu permite unitatilor bugetare sa faca astfel de cheltuieli pana la sfarsitul anului.S-au facut demersuri pentru ca Universitatea sa intre intr-unul din cazurile exceptate, iar in momentul in care vor primi aprobarea vor achizitiona mobilier pentru camerele din camine. Despre caminul mixt, Gheorghe Pintilie afirma ca „situatie este alta, s-a facut in doua saptamani ce trebuia facut intr-o vara” pentru ca acesta sa-i poata primi pe studenti. Pentru ca studentii sa-si faca existenta cat mai comoda si-au adus de acasa un dulap si un frigider. Pana in februarie vor avea unde sta, dupa aceea vor vedea. Unii dintre ei se vor muta in caminele liceelor, altii in gazda sau la rude.
Scris de Alina BERUICA