În perioada 28 august – 1 septembrie 2023, la Centrul de Cultură „George Apostu” s-a derulat prima ediție a Rezidenței de Artă fotografică – „Camera obscură”. Proiectul este rodul colaborării Centrului cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte vizuale și Design – specializarea Foto-video, cu sprijinul Chromatique Photo Studio & Art Gallery.
În cadrul rezidenței au participat studenți și masteranzi ai Facultății de Arte Vizuale și Design: Plutașu Rareș-Iulian, Siminiceanu Marius Florin, Ifrim George Alexandru, Popa Ioan Gabriel și Mengheriș Monica Mădălina. S-au alăturat rezidenței elevi din diferite colegii băcăuane, pasionați de fotografie: Andronic Robert Andrei, Radu Ana și Derveș Ștefana.
Rezidența a oferit studenților de la Secția foto-video (Iași) cadrul ideal de derulare a practicii de specialitate, fiind, totodată, o bună oportunitate de aprofundare teoretică și practică pentru toți tinerii pasionați de arta fotografică, în vederea dezvoltării abilităților și competențelor în acest domeniu. Proiectul a inclus cursuri de inițiere în tehnica fotografică, organizarea unor ateliere practice, activități de documentare fotografică (pe film de 35 mm, alb-negru), tehnică și procedee de developare a filmelor – Camera obscură, scanarea filmelor developate, selecția și printarea fotografiilor, dar și prelegeri despre fotografia-document, plecând de la opera fotografică semnată de Mihai Oroveanu, unul dintre puținii „cronicari vizuali” ai vieții și activității sculptorului George Apostu.
Coordonatorii proiectului: conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu și artistul vizual Ovidiu Ungureanu.
Bogdan Teodorescu, conf. univ. dr. (Iași):
„Sunt încântat de colaborarea cu CCGA în cadrul proiectului Rezidența de artă fotografică – Camera Obscură, un proiect inițiat cu un an în urmă de directorul Centrului, domnul Gheorghe Geo Popa, atunci când am reușit să implementăm proiectul FilmDocArt. Mă bucură participarea studenților și masteranzilor din cadrul Facultății de Arte vizuale și Design– Secția Foto-Video. Pentru ei, latura practică dezvoltată în cadrul Rezidenței a constituit cel mai important punct de atracție, având la îndemână toate materialele și toată tehnica necesare acestui proiect. Pe această cale, țin să-i mulțumesc și lui Ovidiu Ungureanu pentru tot suportul tehnic și material asumat în cadrul proiectului prin intermediul studioului Chromatique”.
Rareș – „Sunt interesat să dezvolt un limbaj fotografic, un cod care să descifreze mesajul transmis prin intermediul fotografiilor. Această rezidență este o oportunitate de a pune în practică elementele teoretice acumulate în anii de facultate, dar și o bună ocazie de a experimenta tehnica fotografică pe film”.
Ana, elevă – „Am avut ocazia să fotografiez pe film, să developez, să-mi lărgesc orizontul cunoașterii asupra istoriei artei fotografice românești prin intermediul domnului director Gheorghe Geo Popa, care ne-a vorbit cu pasiune despre importanța fotografiei-document, fapt ilustrat prin intermediul operei lăsată moștenire Centrului de Cultură „George Apostu” de Mihai Oroveanu”.
Pentru anul 2023, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.