15 noiembrie 2024

Calorifere inghetate intr-un bloc de lux

Debransati fara voie

Locuiesc in centrul orasului, dar nu au pic de caldura in calorifere. Este vorba despre locatarii de pe o scara a unui bloc de pe bulevardul Nicolae Balcescu. Acestia sunt la zi cu plata intretinerii, dar au fost incarcati cu o datorie catre CET de 1 miliard de lei vechi. Acum scara este debransata de la CET, iar asociatia a reziliat contractul cu furnizorul de caldura. Pentru situatia acestor locatari nu se vede nicio rezolvare.



Scara G a blocului 112 de pe bulevardul Nicolae Balcescu este singura din Asociatia de proprietari Central 93 pe care mai exista apartamente fara centrala termica. Acestea ar trebui sa primeasca de la CET caldura, insa caloriferele nu s-au incalzit deloc de la inceputul sezonului rece. „Am primit de la asociatie o instiintare prin posta ca nu vom avea caldura in iarna aceasta, ne-a declarat Tatiana Luca, locatar. Ni s-a spus ca tevile sunt blindate. Noi suntem oameni cu venituri mici, chiar si cu pensii de 600 de lei. Nu ne permitem montarea unei centrale de apartament.” Locatarii spun ca decizia de a-i lasa fara caldura apartine conducerii asociatiei de proprietari. Ei nu au fost consultati cu privire la debransarea scarii de la sistemul centralizat. „Cica ne-au debransat din cauza datoriilor, dar noi suntem la zi cu plata intretinerii.”

Incarcati cu o datorie veche

De la Asociatia de proprietari Central 93 ni s-a declarat ca in spatele celor 10 familii a fost pusa de catre CET o datorie de 1miliard de lei vechi. „Comitetul executiv, ales din 2011, nu stie de unde a aparut aceasta datorie, ne-a declarat Gabriela Oprisan, administratorul asociatiei. Nu stim cum a calculat CET-ul o datorie de un miliard la 10 apartamente din care 5 au avut subventii. Comitetul a reziliat contractul cu CET-ul care vine acum pe picior de forta ca sa ne oblige sa dam banii.” Societatea de termoficare si asociatia de proprietari au ajuns in instanta, dar procesul nu s-a incheiat inca.

Conventiile cu CET-ul nu mai fac doi bani

Locatarii au conventie incheiata cu furnizorul de agent termic, dar aceasta este doar un act aditional la contractul dintre CET si asociatie. Prin rezilierea acestuia, conventiile au devenit nule. Prin urmare, CET nu le poate furniza caldura acestor locatari. „Noi nu putem incheia contract decât acolo unde exista distributie pe orizontala, iar fiecare apartament are gigacalorimetru”, a explicat Elena Cirnu, purtator de cuvânt al CET. „Dar anul trecut cum li s-a facturat caldura, tinând cont ca scara nu era contorizata?”, intreaba administratorul asociatiei. Un gigacalorimetru costa in jur de 1600 de lei, iar locatarii nu-si permit investitia. Nu le ramâne decât sa sufere de frig si sa dea in judecata asociatia de proprietari, cea care ar trebui sa asigure buna functionare a instalatiilor comune. „Si noi am putea da in judecata CET-ul pentru ca a blindat instalatia fara permisiunea noastra. A fost tulburare de posesie”, sustine administratorul. O alta solutie ar fi ca locatarii sa se constituie intr-o asociatie pe scara si sa incheie de pe aceasta pozitie contract cu CET-ul.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014