Codul Fiscal nu a fost inca adoptat in noua forma. Insa, calendarul obligatiilor fiscale pentru companii si simpli contribuabili ramane aproape la fel cu cel de anul trecut. Modificarile principale care apar se refera la restrangerea numarului de persoane care depun Declaratii de Venit Global, si termene noi pentru exercitarea optiunii virarii a doi la suta din impozitul cuvenit statului. Cu alte cuvinte, calendarul fiscal a fost adaptat in acest an la cota unica de impozitare, astfel incat, cu exceptia liber-profesionistilor si a celor care au venituri din drepturi de autor, ceilalti salariati nu mai trebuie sa depuna declaratii de venit global.
Ministerul Finantelor Publice a facut deja public Calendarul obligatiilor fiscale ale contribuabililor persoane fizice si asociatii fara personalitate juridica pe anul 2006, privind impozitul pe venit. Prin urmare, ziua de 15 mai 2006 este data limita pana la care angajatii care au realizat numai venituri din salarii si care doresc sa beneficieze de prevederile art 57 alin.(4) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot depune cererea privind destinatia sumei reprezentand maxim 2 % din impozitul anual. Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real (declararea lunara la Fisc a veniturilor si cheltuielilor), sau pentru renuntarea la acest sistem – valabil si pentru cultivatorii de flori, zarzavaturi, vii si livezi, cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau chirii au obligatia depunerii „cererii pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real” odata cu „Declaratia privind venitul estimat din activitati independente in anul 2006’’ pana pe data de 31 ianuarie 2006. Optiunea este valabila timp de doi ani consecutiv. Tot pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006, contribuabilii care renunta la optiunea pentru determinarea venitului net an sistem real au obligatia depunerii a cererii respective, in situatia in care au fost impusi in sistem real timp de 2 ani consecutivi.
Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si doresc sa dispuna asupra destinatiei unei sume reprezentand 2% din impozitul anual, pot depune exemplarul de fisa fiscala pana in ultima zi a lunii februarie 2006.
Potrivit calendarului fiscal, asociatiile fara personalitate juridica, prin asociatul desemnat, pot depune la Fisc „Declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica”, care cuprinde venitul net sau pierderea pe asociatie, precum si distributia venitului net sau a pierderii pe fiecare asociat, pana la data de 15 martie 2006. O copie de pe declaratie se transmite fiecarui asociat. Pe baza acestei copii, asociatii vor cuprinde an declaratia de venit global, venitul net sau pierderea ce le revine din activitatea asociatiei. Totodata, tot pana la data de 15 martie 2006, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole, au posibilitatea efectuarii platilor anticipate aferente trim.I 2006. Cei care au realizat anul trecut venituri din activitati independente, activitati comerciale, profesii liberare, propietate intelectuala, activitati agricole determinate in sistem real, venituri din strainatate si venituri din strainatate a caror impunere este finala in Romania pot depune la Finante declaratiile speciale pentru fiecare categorie si sursa de venita. Acest demers trebuie facut pana la data de 15 mai 2006. Acei contribuabili, persoane fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut anul trecut venituri atat din Romania cat si din strainatate prevazute in art.83 din Codul Fiscal pot depune la organul fiscal de domiciliu declaratia de venit cel tarziu pana la data de 15 mai 2006. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole isi pot efectua platile anticipate aferente trim.II 2006, pana la data de 15 iunie 2006.
Declaratia de venit a contribuabililor care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, an sere si an solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea se poate face pana la data de 30 iunie 2005. De asemenea, efectuarea platilor anticipate de 50% din impozitul pe venitul din activitatile agricole se poate face pana pe data de 1 septembrie 2006. Platile anticipate aferente trim.III 2006 pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor se face pana la data de 15 septembrie 2006.
Contribuabilii care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, an sere si an solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea pot efectua plata diferentei de 50% din impozitul pe venitul din activitatile agricole pana la data de 15 noiembrie 2006. Contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor isi pot efectua platile anticipate aferente trim.IV 2006 pana in data de 15 decembrie 2006. Declararea venitului obtinut din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor realizat printr-o alta procedura decat cea notariala, se realizeaza la cinci zile de la data instrainarii bunului, conform Codului fiscal art.77.2. pentru acei contribuabili care obtin astfel de venituri.
Calendarul obligatiilor fiscale privind plata impozitului pe venit ale angajatorilor
Ministerul Finantelor a dat publicitatii si calendarul obligatiilor fiscale privind impozitul pe venit pe care il au de platit angajatorii in 2006. Astfel, platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor au de transmis fisele fiscale la unitatea fiscala in a carei raza teritoriala angajatorul isi are sediul sau domiciliul, dupa caz, sau unde este luat in evidenta fiscala. Acest demers trebuie facut pana in ultima zi lucratoare a lunii februarie.
Platitorii de venituri (realizate din drepturi de proprietate intelectuala, din valorificarea de bunuri in regim de consignatie ori obtinute in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, cele obtinute din activitatea de expertiza contabila, tehnica, juridica si extrajuridica din activitati independente desfasurate in baza unei conventii/contract civil incheiat in conditiile Codului Civil din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica din dividende, din dobanzi, din jocuri de noroc sub forma de premii in bani si/sau in natura din pensii) au obligatia ca, pana pe data de 30 iunie, sa depuna la organul fiscal declaratia privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit. Tuturor acestor platitori de venituri li se va calcula, retine si vira impozitul pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Calcularea, retinerea si virarea impozitului pentru platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor se va face pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Persoanele fizice care obtin venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului IV din Codul Fiscal (microintreprindere), dar nu genereaza o persoana juridica, vor vira impozitul, trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestru. Totodata, platitorilor de venituri din dividende, care nu au achitat dividendele aferente anului 2005 pana la 30 decembrie 2006, li se va calcula, retine si vira impozitul pana pe data de 30 decembrie anul acesta. Calcularea, incasarea si retinerea impozitului aferent transferului dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor, pentru notarii publici, se va face pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost autentificat actul. Notarii publici vor face declaratia informativa privind transferurile de proprietati imobiliare pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor.Scris de Claudiu BANEA / Ionut VATAFU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.