13 ianuarie 2025

Caldura, pretuita ca aurul in Bacau

Gigacalorie de 2,82 milioane lei

In iarna care se apropie, bacauanii care locuiesc in apartamente bransate la CET vor scoate sume imense din buzunar pentru intretinere. La fel si cei care au fugit de sistemul centralizat si au investit in centrale de apartament. Acestia vor fi obligati sa suporte o parte din costul facturii emise de CET pentru scara de bloc pe care locuiesc, chipurile pentru caldura din spatiile comune. Una peste alta, toata suflarea de la bloc va cotiza pentru functionarea sistemului centralizat.



Costul gigacaloriei produse de CET Bacau si aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunale este de 282 lei. Populatia a platit in prima jumatate a anului gigacaloria furnizata de CET la pretul de 137,60 lei, diferenta pâna la pretul de productie de 282 de lei/gigacalorie fiind acoperita de la bugetul de stat si bugetul local. Odata cu majorarea TVA-ului, de la 19 la 24%, pretul platit de populatie pentru gigacaloria de la CET a crescut de la 137,60 lei la 154,8 lei. “Pretul de productie a fost ultima data majorat in ianuarie 2010, cu 8 la suta si este de 282 lei/gigacalorie, ne-a declarat Sorin Adrian Capat, director general al CET Bacau. La acest moment nu avem nicio propunere pentru majorarea pretului de productie sau al pretului pe care il plateste populatia.” Directorul CET mai spune ca, in Bacau, pretul gigacaloriei este printre cele mai mici din Moldova si din tara.

Promisiuni umflate ca si gigacaloria

Bacauanii au iesit din iarna trecuta inglodati in datorii catre CET, desi administratia locala a tot promis ca tarifele CET-ului vor scadea. Primarul Stavarache a anuntat chiar ca apa calda va fi gratuita dupa instalarea grupului de cogenerare. Nu numai ca minunea nu s-a intâmplat, dar investitia de 12 milioane de euro in grupul de cogenerare nu a adus beneficii consumatorilor. Avariile si sistarea gazului din motiv de neplata a facturii de catre CET i-au lasat, nu o data, fara apa calda. Acum se pregateste sistemul pentru sezonul rece. Umplerea instalatiilor va fi urmata de obisnuitele avarii, fiindca tevile vechi si ruginite nu rezista la presiune. Promisa reabilitarea a retelei secundare, dintre punctele termice si blocuri, s-a limitat, in doi ani, la inlocuirea conductelor pe o distanta mult mai mica decât era programat. In 2009 au fost schimbate tevile de la 2 puncte termice, iar in 2010, de la 3. Bacaul risca sa piarda, din acest motiv, o importanta finantare europeana.

Platesc fara sa stie ce

Cu câteva zile inainte ca sezonul rece pe termoficare sa debuteze oficial, bacauanii care locuiesc la bloc nu stiu cât vor plati pentru serviciile furnizate de CET. Chiar daca scarile de bloc sunt contorizate, consumul este impartit de diferite societati care au comercializat repartitoare de costuri. Unitatile inregistrate de repartitoare costa diferit de la bloc la bloc, de la luna la luna. Este aproape imposibil, ca locatar, sa descoperi daca esti “incarcat” la plata. Mai nou, nici macar proprietarii care si-au dotat apartamentele cu centrala termica proprie nu scapa de facturile de la CET. Un ordin din acest an al ANRSC ii obliga sa suporte pâna la 30% din factura emisa de CET, pentru incalzirea spatiilor comune. Acesti locatari vor plati factura de la E.ON Gaz, pentru consumul centralei individuale, dar si o parte din cea emisa de CET, pentru tevile care le tranziteaza apartamentele, pentru caldura din subsol, cea de pe casa scarii si din uscatoare. Care va fi formula de calcul? Inca nu stie nimeni.

Doina Mincu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img