19 ianuarie 2025

Calculul din spatele scandalului

Eram lângă președintele Iohannis când acesta a făcut celebra declarație despre «înțelegerile secrete cu evreii” ale pesediștilor plecați în Israel.

Încă de atunci am zis că declarația nu o să dea bine și că are potențial de a fi speculată. Tonul folosit, contextul, mimica, toate acestea sugerau că declarația nu a fost una „scăpată”, ci precis calculată.



De altfel, n-am putut să scap de impresia că măcar jumătate din întrebările adresate de jurnaliștii veniți de la București erau cu dedicație, ridicări la fileu pentru președinte.

Cu toate acestea, de la ceea ce a spus președintele până la crearea scandalului „Iohannis – antisemit” este o cale lungă, știută doar de consultanții din laboratoarele politice ale PSD.

Este știut, când vrei să scapi de un dușman politic și ai nevoie de ajutor extern, îl acuzi de antisemitism. Este clar că Iohannis a dorit să ajungă, într-un fel, la acea categorie de public care populează grupurile pasionate de conspirații de pe rețelele sociale și să livreze alegătorilor o imagine a liderilor PSD care tratează în secret cu „iudeo-masoneria mondială”.

PSD a replicat rapid cu acuzele de antisemitism, Iohannis s-a prins și el că ăștia s-au prins și a plusat cu scandalul demiterii premierului.

Și cred că aici voia, de fapt să ajungă. Pe de o parte, neglijat de ambasadele retrase strategic după apariția scandalurilor cu protocoalele dintre serviciile secrete și Justiție, președintele are nevoie să reaprindă protestele anti-orice face PSD.

Pe de altă parte, are nevoie să pozeze în victimă deoarece se apropie un alt moment important, în care este foarte posibil să joace aceeași carte ca și Băsescu.

Problema „Kovesi” a fost împinsă atât de PSD cât și de Iohannis până în punctul în care nu mai există cale de întoarcere sau de împăcare pentru că pierderile ar fi mult mai mari decât câștigurile.

Așadar, dacă problema demiterii procurorului-șef al DNA ajunge la Curtea Constituțională și CDR decide că refuzul lui Iohannis de a o destitui, după cum a cerut ministrul Justiției, a creat un conflict constituțional, PSD va fi obligat să demareze procedurile de suspendare a președintelui.

O decizie a CCR prin care ministrului Justiției i se dă dreptate nu duce automat la demiterea Codruței Kovesi, de aceea social-democrații sunt obligați să ceară suspendarea celui care a încălcat Constituția.

De aici nu mai există cale de întoarcere și se ajunge la referendum. Care poate să fie o loterie. E drept, nu mai există acea barieră care l-a menținut pe Băsescu în funcție în ciuda a peste șapte milioane de voturi contra sa, dar nici PSD nu mai are popularitatea de acum doi ani.

De aceea, Iohannis chinuie zilnic bicicleta, deși tot mandatul a mers numai cu mașini de lux, de aia își face selfie-uri cu muncitorii sau zâmbește frumos puștanilor de liceu.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img