18 noiembrie 2024

Calcule si gafe, inaintea scadentei

Framântare mare in mediul politic, zilele acestea, si la vârf, si in teritoriu. Suntem in perioada in care alesii locali voteaza bugetul, adica decid ce investitii vor face in drumuri, retele, piete, ce cresteri de salarii si ce pomeni in luna mai. Caci la noi, pe plaiurile mioritice, asa procedeaza gospodarii: intâi stabilesc sumele pentru dezvoltare si functionare si abia dupa aceea se intreaba ce venituri vor realiza si din ce surse. Cât trebuie sa cheltuim? Atât.

De unde vom lua banii? Rezolvam noi! Tocmai pentru ca, in 2014 si 2015, si-a pus putine intrebari si a crezut ca lucrurile se repara din mers, pentru administratia Bacaului situatia e simpla. Simpla si grava, caci nu este loc de negociere. Grosul bugetului va fi consumat pentru a finaliza investitiile demarate pe fonduri europene, caci altfel va fi jale, va returna toti banii primiti si va baga municipiul in faliment.



Ce ramâne din buget va fi folosit pentru floricele si bancute, scrânciobe si trotuare. Adica lucruri care pot fi aratate in campania electorala: vreo trei parcuri si vreo doua strazi. Sa speram ca nu se va repeta povestea din anii trecuti, când intâi s-a asfaltat, apoi s-a spart asfaltul pentru a inlocui conductele. PNL are majoritate in Consiliul Local, deci administratia bacauana nu-si face griji, bugetul va trece. Grijile sunt la partid, unde lumea nu e preocupata de investitii, ci de alegeri: intr-un singur tur, cum au votat anul trecut in consens cu PSD sau in doua tururi? Ce va decide Ciolos?

Abia dupa ce a venit la vârful Guvernului un premier cu vederi de dreapta, liderii PNL si-au dat seama ca un primar ales dintr-un singur tur, cu 17, 18 sau 30 la suta, nu are legitimitate. Ceilalti (PSD, ALDE, UNPR etc.) sustin ca nu e corect sa te sucesti cu câteva luni inainte de alegeri. Ramâne de vazut daca Ciolos va risca sa fie invinuit ca favorizeaza PNL sau va incerca sa-si pastreze aparenta de tehnocrat. E limpede ca niciuna dintre tabere nu se agita din pricina legitimitatii sau legalitatii. Fiecare vrea sa obtina cât mai multe mandate, dar nu intotdeauna calculele de acasa se potrivesc cu cele din ziua (sau noaptea!) alegerilor. S-ar putea sa aiba surprize.

PSD, care domina zona de stânga a scenei politice, e prea ironic si prea sigur de victorie, ceea ce i-ar putea dauna. PNL s-a facut de râs plângând dupa vechea lege electorala. Nu merita. In plus s-ar putea insela cu privire la avantajul adus de aceasta deoarece sunt multe partidulete cu doctrina de dreapta care ar putea sa magnetizeze electoratul si sa promoveze in turul doi.


Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014