Amfiteatrele, biblioteca si laboratoarele Universitatii „Vasile Alecsandri”, din Bacau, au devenit, vineri noaptea (26/27 septembrie), neincapatoare in fata valurilor de elevi si studenti care au venit la cea de a 8-a editie (in România) si a 9-a la nivelul Uniunii Europene a cunoscutului eveniment din seria „Marie Curie”, „Noaptea Cercetatorilor”.
Acesta a avut loc, simultan, in Bacau, dar si in alte 300 de orase din Europa si in 16 orase din România, la noi organizatorii fiind Universitatea „Vasile Alecsandri”, Colegiul National „Gr. Moisil” Onesti si Asociatia Mutantis Mutandis Bacau, cu sprijinul Asociatiei Liga Studenteasca a universitatii bacauane, sub auspiciile Asociatiei Inventio si Institutului National de Cercetare pentru Sport.
„Prin cercetare, noi incercam sa contribuim la a ne fi mai bine la toti. Vedem, in fiecare an, prin doctoranzii care isi incep activitatea, prin masteranzii care lucreaza alaturi de noi, ca cercetareea este pe mâini bune. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa ajunga aproape de mase, iata se organizeaza evenimente ca Noaptea Cercetatorilor. Pentru ca cercetare poate face oricine este pasionat de aceasta.”
Prof. univ. dr. ing. Gabriel Lazar, presedintele Senatului Universitatii Vasile Alecsandri
Cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori i-au invitat pe toti cei interesati la o calatorie in lumea fascinanta a stiintei, prin experimente amuzante, un film documentar, prin prezentarea de proiecte si Noaptea Portilor Deschise la Radio UNSR Bacau, dar si prin donare de carte pentru copiii de la sate.
De asemenea, specificul fiecarui domeniu de cercetare din universitate a fost evidentiat prin activitati tematice, precum si prin activitati de cercetare a tehnicilor de interventie specifice urgentelor psihologice (proiect pilot al Asociatiei Mutatis Mutandis, cu aplicabilitate în judetele Bacau si Satu Mare).
„Cercetarea este o activitate pentru pameni tineri. Initiativa universitatii din Bacau de a deschide portile pentru tineri este exceptionala, deoarece avem nevoie de noi generatii de cercetatori. Noi, Colegiul «Moisil», avem un parteneriat cu Universitatea «Alecsandri» si ne sprijinim reciproc in activitatile intreprinse. Tocmai pentru a avea un drum deschis pentru tineri si pentru viitorul stiintei românesti. Nu este un drum usor, dar nu este pentru cei care dezarmeaza, ci pentru cei care sunt tenace. Avem deja elevi care ar putea merge pe acest drum, cum sunt Horia Magureanu si Diana Tudoreanu, ultima fiind prima admisa la facultatea de informatica din Bucuresti. Dar avem si elevi care au terminat studiile la Oxford, iar altii sunt doctoranzi la Harvard. Onestiul apare, deci, pe harta lumii si prin altceva decât numai cu Nadia Comaneci.’
Prof. Valentin Sorta, Colegiul National „Gr. Moisil” Onesti
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.