15 noiembrie 2024

Calatoria mea în România: o experienta umanitara

De curând, am avut ocazia sa calatoresc în România pentru un schimb de experienta la Centrul „Daniel”, institutie dedicata îngrijirii copiilor cu tulburari neurologice, aflat in orasul Bacau. Colaborarea a început acum un an, cu ocazia vizitei unei delegatii de specialisti de la acest asezamânt la Passarelle, scoala noastra din Lavigny, Vaud.

Atunci i-am cunoscut pe colegii mei români, care au avut prilejul sa vada pe viu practicile noastre. Am considerat acest prim contact drept foarte prietenesc si util. Prin luna aprilie, am primit un apel telefonic de la d-na Argelia Lerderman, presedinta Asociatiei Espoir Roumanie, care avusese initiativa de a invita delegatia din Bacau sa vina în Elvetia. Ea m-a întrebat daca nu as vrea sa merg în România, sa vizitez Centrul Daniel si sa vorbesc cu oamenii de acolo. Am discutat cu doamna Deborah Galmiche, directoarea mea, si m-am grabit sa accept invitatia.



…Si iata-ma pregatita pentru o excursie de 12 ore, care ma va duce la Geneva, la Zurich, la Bucuresti si, în cele din urma, dupa o calatorie de cinci ore cu trenul, in Bacau. Aici, am fost primita cu multa caldura de catre Mariana Popa, Director al Centrului „Daniel” si de doamna Ledermann care deja sosise cu câteva zile înainte. M-au asteptat cu o masa calda, la ora… 23:00.

Bun venit în România!
Spre surpriza mea, am aflat ca nu voi face o prezentare de o zi, asa cum era prevazut initial, ci de doua zile. Din fericire, îmi plac provocarile! În prima zi, am vizitat diferite centre de sprijin pentru copiii cu dizabilitati fizice sau mentale din judetul Bacau.

Am avut, de asemenea, ocazia de a-l întâlni pe domnul Sorin Brasoveanu, directorul general al Directiei pentru protectia minorilor din Bacau, si pe doamna Gabriela Achihai, presedinta Fundatiei de Sprijin Comunitar. Ei mi-au relatat despre eforturile care se fac pentru ca persoanele defavorizate, copiii si adolescentii cu probleme sociale sa aiba acces la îngrijire medicala si la programe de educatie.

Peste tot pe unde am fost, am ramas impresionata de modul responsabil în care se implica personalul de îngrijire si cum sunt rezolvate cazuri grave cu mijloace si resurse, de cele mai multe ori, destul de precare. In urmatoarele doua zile, am avut ocazia sa prezint unei asistente de psihologi si logopezi bacauani institutia unde lucrez, Scoala Passarelle din Lavigny, si sa descriu în detaliu activitatea mea cu copiii de acolo.

A fost, de fapt, un dialog continuu, profesional si foarte amical. Un coleg român m-a întrebat daca nu cumva m-am suparat ca a vorbit despre lipsurile si greutatile lor, si atunci mi-am seama cât de important este acest schimb de experienta. Dimpotriva, am fost încântata sa constat interesul si abnegatia lor pentru aceasta munca extraordinara si pentru metodele noastre de lucru, admiratia lor pentru mijloacele puse în aplicare pentru a ajuta oamenii care au nevoie.

În cele din urma, pentru mine, acest seminar de lucru a fost o experienta plina de satisfactii. Cu atât mai mult cu cât a urmat o serie de vizite la diferite obiective culturale, care au culminat cu vizita la Manastirea Neamt, capodopera arhitecturala a secolului al XIV-lea si loc de pelerinaj pentru crestinii ortodocsi din toata Europa de Est. Si cum sa se încheie mai frumos acest periplu moldav decât cu o masa copioasa într-un han traditional, însotita de muzica tiganeasca?

Si apoi, a urmat întoarcerea cu trenul în Elvetia, visând cu ochii deschisi ore în sir, amintirile înca atât de proaspete. Si framântarile mele, care, sigur vor capata un raspuns: cum i-as putea ajuta pe acesti oameni atât de devotati pentru binele semenilor lor?
Povestea nu este, probabil, decât începutul …

Fabrice Rocha da Silva, Passarelle – Elvetia

Fabrice Rocha da Silva, 30 de ani. Lucrez de cinci ani ca terapeut logoped la Scoala Gateway la Passarelle, din Lavigny, Vaud, Elvetia.
Este o institutie de specialitate pentru o suta de copii si adolescenti între 5-18 ani, care nu pot merge la scoala regulat, deorece au probleme de învatare sau probleme de comportament. Ca logoped, m-am specializat in tulburari de limbaj, oral si scris.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014