Acum, totul se întâmplă pe „net”. Prima dată afli de pe facebook, de pe bloguri, Instagram etc. Rar mai primeşti un email, un telefon, nu mai zic de un comunicat de presă. Dacă eşti interesat de artă, de literatură, muzică, de evenimentele locale din domeniu, deschizi cutia cu minuni şi afli tot. Însă, nu doar modalitatea de comunicare este nouă. Sau aproape nouă. Evenimentul în sine are un nou format, o altă anvergură, „lansatorii” îşi folosesc mai mult imaginaţie, experienţele trecute, ceva şi altceva pentru a-ţi stârni curiozitatea, interesul. Explicaţia, una dintre explicaţii, ar fi multitudinea, dar, mai ales, suprapunerea unor evenimente. Fix doar vinerea, fix la ora 17.00 avem o lansare de carte, o expoziţie, un spectacol. Să fie pentru toată lumea! Nici locurile de desfăşurare nu mai sunt cele tradiţionale.
La sfârşitul săptămânii trecute, la Galeria Nouă, din incinta Galeriilor „Frunzetti”, tânărul artist Mihnea Baran, după ce cu numai o săptămână în urmă a expus grafică la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, la o lansare inedită de carte a poetei Mihaelei Băbuşanu, ne-a invitat la o „personală” de excepţie – organizare, prezentare, desfăşurare. Privirile lui Mihnea Baran ne-au surprins, acelaşi lait motiv – calul, a fost pus, de data aceasta, în dialog cu păsările. Ideea este nu doar inedită, surprinzătoare, nouă, punerea pe carton sau pe pânză este una care se adresează nu atât ochiului, cât mai ales imaginaţiei, artistul reuşind o alăturare de o rară gingăşie, un dialog la care nu te-ai fi gândit niciodată. Maiestoşii cai, în neliniştea şi zborul lor devin blânzi şi sfătoşi la întâlnirile cu frumoasele şi fragilele păsări, şi, aici a intervenit artistul plastic, poetul şi fotograful, când a invitat, la întâlnirea cu publicul, un adolescent, un elev din clasa a XII-a, un viitor mare violonist – Teodor Avram, care a prefaţat, cu muzica sa, extrem de sugestiv vernisajul. Şi nu întâmplător: la intrarea în mica galerie sunt panotate câteva lucrări, în care se întâlnesc notele muzicale cu…păsările. Excepţională idee şi realizare, fapt remarcat şi de invitaţii lui Mihnea pentru a vorbi despre creaţiile sale, artista plastică şi poeta Carmen Voisei, dar şi cunoscutul om de cultură, colecţionar, arhivar şef mulţi ani, profesorul Vilică Munteanu.
Sunt sigur că privitorul intrat în micuţa şi cocheta galerie va remarca, lângă fiecare operă de artă, versurile – explicaţii ale autorului, parte a unui eveniment – spectacol, care rămâne în memoria şi privirile publicului prezent dar şi a celui care poate veni să vadă expoziţia, până la jumătatea lunii mai.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.