13 ianuarie 2025

Cafeaua și secretele ei: tot ce trebuie să știi despre băutura care ne trezește dimineața

Mulți dintre noi fac parte din categoria celor care nu pot concepe ca o zi să înceapă fără o cană de cafea foarte fierbinte făcută la un expresor cafea. Este adevărat că avem reflexul de a bea mereu cafea acasă, de a o prepara mereu la fel, de a ne alege un tip preferat, fără să îndrăznim să încercăm altceva. Deoarece cafeaua este un produs delicat, este un pic ca vinul băuturilor calde! Aromele, texturile și aranjamentele sale pot varia atât de mult încât este dificil să te orientezi. Iată tot ce trebuie să știi despre această băutură care ne ritmează zilele: este a doua cea mai băută băutură din lume, imediat după apă!

Dacă v-ați aflat vreodată în fața raionului de cafea și nu ați știut ce să alegeți ca să preparați la un expresor cafea acasă, iată o scurtă trecere în revistă a principalelor tipuri de cafea pe care le puteți găsi pe piață. Există, de fapt, două mari familii de boabe de cafea:



Arabica

Cea mai răspândită cafea din lume provine din planta de cafea Arabica. Aromele sale sunt mai degrabă dulci și fără amărăciune. Este mai puțin bogată în cofeină decât Robusta. Există diferite varietăți: în Jamaica, Etiopia (celebrul Moka), Indonezia, Brazilia, India și Orientul Mijlociu.

Robusta

Mai puțin prezentă pe piață, este cafeaua iubitorilor de băuturi mai degrabă corpolente, amare și foarte cofeinizate. Inițial, espressourile italiene erau făcute numai cu Robusta.

Diferitele arome ale cafelei

Odată ce știți acest lucru, trebuie să spuneți că există multe soiuri de cafea, la fel cum există soiuri de viță de vie. Fiecare dintre ele are specificitatea sa. Astfel, cafeaua are patru arome principale:

Aciditate

Amărăciune

Dulceață

Gust sărat

Aceste arome sunt determinate, printre altele, de prăjirea boabelor. Astfel, cu cât temperatura de prăjire este mai mare, cu atât aciditatea este mai mică. Pe de altă parte, amărăciunea iese la iveală atunci când se prăjește la temperaturi ridicate. Prin urmare, este necesar să vă jucați cu timpii și temperaturile de prăjire pentru a echilibra rezultatul. Pentru un produs foarte echilibrat la expresor cafea, aveți nevoie de o prăjire medie, între 197 și 225°.

Cafeaua are și gust diferit în funcție de regiunea în care cresc arborii de cafea:

Cafea africană

Etiopia, principala țară producătoare de pe continent, ne oferă o cafea cu note citrice și florale. Astfel, în funcție de regiunile țării, vei avea o băutură obținută la un expresor de cafea care uneori este fructată, alteori acidulată și care se va trage chiar din ciocolată.

Cafea sud-americană

Aici, Brazilia este cea care preia conducerea în rândul țărilor producătoare, cu cafele destul de blânde și dulci. Bahia va fi mai degrabă dulce și cu aromă de ciocolată. În fine, cafeaua columbiană, dulce, echilibrată, florală și fructată, este deosebit de apreciată în restul lumii.

Cafea din America Centrală

Costa Rica cultivă cafele care sunt dulci, acide și catifelate. Jamaica, în schimb, oferă una dintre cele mai bune cafele din lume, Blue Mountain, cu echilibrul perfect între dulceață și aciditate.

Indonezia

În cele din urmă, Indonezia, a cărei climă este perfectă pentru cultivarea Arabica, oferă o aromă de ciocolată și o cafea condimentată.

Cum funcționează cofeina?

Este bine să bei o cafea pentru a te trezi și a te stimula, dar știi de ce are acest efect asupra noastră? Acest lucru se datorează, evident, cofeinei, o moleculă conținută în cantități mari în cafea. Dar, cum funcționează? Pe scurt, pe parcursul zilei, pe măsură ce celulele noastre funcționează și își îndeplinesc rolul, ele eliberează o substanță „reziduală”: adenozina. Această substanță călătorește până la creierul nostru și se atașează pe ceea ce noi numim senzorii de trezire. Cu cât acestea sunt mai mult parazite de adenozină, cu atât vom fi mai obosiți și cu atât mai puternică va fi dorința și nevoia de a dormi. Noaptea, acești senzori se „curăță”, adenozina este reciclată și a doua zi o luăm de la capăt. Bine, dar cum rămâne cu cofeina? Cofeina seamănă cu adenozina! Prin urmare, acesta va păcăli neuronii și se va lega de ei în locul adenozinei. Acest lucru va întârzia efectul de somnolență și dorința de a dormi.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img