23 decembrie 2024

Cadou de Dragobete

Cu toții sărbătorim în aceste timpuri ca zi a iubirii Valentine’s Day. În acest an, însă, m-am gândit să vin cu o provocare, pentru că, după cum știți, provocările sunt specifice mie. Ce ați spune dacă, pentru o clipă, o zi, v-ați opri în loc și ați încerca să împărtășiți iubirea? Și aici nu mă refer doar la acea iubire în care dăruiți o floare roșie și o prăjiturică în formă de inimioară. În acest an vreau să sărbătorim altfel iubirea. Vă invit să sărbătoriți iubirea față de o fată/femeie sau față de un băiat/bărbat prin mersul la teatru. De ce așa? Pentru că observ cu tot mai multă tristețe că, după această pandemie, cultura nu mai este o prioritate.

Dar asta nu e tot… Mai este iubirea față de copii și, referitor la asta, vreau să vă dăruiesc un mic sfat… După cum bine știți, copiii au, cu toții, câte o pasiune care îi animă. Și pentru că eu cunosc acel tărâm magic unde toate pasiunile se îmbină atât de frumos, și unde suntem cu toții uniți ca o familie, vă invit să le prezentați, în semn de iubire, Palatul Copiilor Bacău. Vă promit că nu este pasiune care să nu poată fi pusă în valoare pe acest tărâm magic. De mic copil, de la grădiniță, am pășit în această lume miraculoasă. Mai întâi a fost dansul care mi-a arătat cum putem exprima iubirea frumos prin pași grațioși, de prințesă, alături de domnul profesor Radu Petrică, și colegii de la Cercul de dans modern, mai apoi am urmat tainele poveștilor și ale teatrului alături de actorul Radu Vasiliu, și mai apoi de doamna profesoară Geanina Gugleș.



Dar, pentru că îmi plac provocările, nu m-am oprit aici și am pornit o călătorie mirobolantă în lumea jurnalismului și a scrisului alături de magnifica Laura Huiban. Și călătoriile mele au continuat prin Artă și Design Vestimentar alături de Emma Grecia, ce cu dragoste și pasiune ne-a învățat cum să ne creăm ținute vestimentare din materiale pe care alții le-ar arunca la gunoi. Și călătoriile mele continuă printre Sanitarii pricepuți, unde Laura Dumitru ne ajută să descoperim cum putem salva viața unui om, acordându-i primul ajutor. Și, bineînțeles, că nu e aceasta ultima provocare, ci mai particip și la cursurile de Cultură și civilizație engleză, unde Alina Drăghici ne ajută să stăpânim mai bine tainele limbii engleze, și să evoluăm în artele conversației britanice, devenind din ce în ce mai buni.

Dar pentru că și timpul meu e limitat de școală, de ore, de odihnă, nu am pornit încă în călătorii precum Canto muzică ușoară, unde domnul profesor Claudiu Filip scoate genii pe scenă an de an, sau Muzică populară, unde Andreea Bezărău pune sângele în mișcare, nu doar prin voce, ci și prin pași de hore sau de sârbă, căci, drept vă spun, nu poți sta locului atunci când colegii tăi cântă și dansează. Pentru cei doritori de mai multă adrenalină există și Handbal, Karting pentru băieții și fetele ce au mult sânge de pus în mișcare, dar sunt și interesați de Educația rutieră, căci domnul Eugen Diac nu lasă pe nimeni pe pistă până nu conștientizează și pericolele ce se pot ivi din neatenție și necunoaștere, sau altfel spus ”Atenție la Neatenție, copiii!”.

Mai există însă și alte pasiuni minunate ce pot fi descoperite pe acest tărâm magic, așadar mai sunt cercuri de Electrotehnică, de Judo, de Informatică, Ecologie, Educație plastică, Iconografie, Pictură și Muzica folk. Atenție, însă, acum nu este sesiune oficială de înscrieri… Aceasta se va face mai târziu, în vacanța de vară. Vreau să vă asigur, până atunci, că elevii vin de drag aici, pentru a afla lucruri noi și a da naștere miilor de idei care plutesc încă din sala de așteptare, care e viu colorată și primitoare, și mai vreau să mă asigur că, până atunci, ați împărtășit și vreți să arătați lumii lucrurile cu adevărat importante în viață.

Deci, ce spuneți voi, cei care citiți acum? Dați voie iubirii să vă învăluie? Împărtășiți acum cu cei dragi și lucrurile frumoase? Iubiți altfel în acest an de Dragobete? Căci Dragobetele, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii, provenit din tradiţiile dacice şi sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie, fiul Babei Dochia, evoluează constant după timpurile în care se află. Și dacă odinioară era întâmpinat cu flori și săruta fetele singure, astăzi Dragobetele vrea să se asigure că toată lumea iubește frumosul.

Sper că v-a plăcut ceea ce ați citit și că luați ca temă de meditație aceste două tărâmuri magice: Teatrul si Palatul Copiilor. Mi-ar face mare plăcere dacă aș vedea din nou arhiplină Sala Mare a Teatrului Municipal ”Bacovia” și Palatul Copiilor Bacău neîncăpător. În acest mod am avea cu toții de câștigat spre o viață mai bună plină de frumos. Așadar pentru când vine ”Dragobetele ce sărută fetele”, vă doresc să conștientizați importanța iubirii în viețile noastre, să iubiți, să fiți iubiți și, mai presus de toate, mereu să dăruiți.

Iar mie îmi doresc să ies din pandemie și să dau o fugă la Palat să rămân acolo închisă cu zânele minunate ce poartă numele de profesori. Îmi doresc să pot lua din nou acea îmbrățișare plină de iubire, care să îmi facă ziua mai frumoasă, de la profesoarele dragi mie.

Maria-Alexandra Vaman, 12 ani, elevă în clasa a VI-a A, la Școala Gimnazială „Dr.Alexandru Șafran”, Membră a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img