19 ianuarie 2025

Cadastru gratuit pentru terenurile private

Primăriile au la dispoziție trei programe prin care pot realiza cadastrarea gratuită a terenurilor deținute de cetățeni: cu finanțare europeană prin POR, din fondurile Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și din bugetul unității administrativ-teritoriale (UAT).

[lock_content]



La întâlnirea cu șefii instituțiilor deconcetrate, prefectul Valentin Ivancea a invitat-o pe Cristina Breahnă-Pravăț, directorul OCPI Bacău, să prezinte programele și gradul de accesare.

„ANCPI a încheiat, în 2018, contractul de finanțare a Proiectului major cu Ministerul Dezvoltării împreună cu șapte organisme intermediare organizate la nivelul regiunilor de dezvoltare și a inițiat procedura de achiziție. În județul Bacău avem 28 de UAT-uri prinse în proiectul major în care se va realiza cadastru gratuit pe întreaga suprafață a comunei”, a explicat șefa OCPI Bacău.

Au fost semnate contracte de prestări servicii pentru 3 comune – Mărgineni, Săucești și Nicolae Bălcescu -, iar în 2019 pentru alte 4 s-a semnat acordul-cadru pentru lucrări de cadastru sistematic: Blăgești, Sascut, Răcăciuni și Oituz.
Primăriile primesc de 155.000 lei

În programul derulat din fondurile ANCPI, inițial au fost declarate eligibile 86 de UAT-uri, din care 79 au încheiat contracte de prestări servicii cu firme și persoane fizice autorizate. Doar 7 nu au încheiat contracte: Comănești, Onești, Gîrleni, Hemeiuș, Livezi, Palanca și Sănduleni.

Prin programul național, în etapa a II-a, primăriile au primit pentru realizarea cadastrului sistematic 150.000 de lei/UAT, bani pe care nu-i pierd dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului. Până acum, 48 de UAT-uri au semnat contracte de finanțare și de prestări servicii, din care 16 au finalizat lucrările, iar 12 au reziliat contractele. Pentru restul, contractele sunt în derulare.

În etapa a III-a, când finanțarea a crescut la 155.000 lei/UAT, au fost semnate contracte de finanțare pentru 54 de UAT-uri, iar în etapa a IV-a, 17 contracte. Anul acesta, 55 de UAT au solicitat finanțare, apoi alte 30. Din veniturile proprii, numai trei UAT-uri au realizat înregistrarea sistematică: Bacău, Moinești și Slănic Moldova.

De cadastrare depinde reconstituirea…

Pe scurt, au fost deschise 27.712 de cărți funciare în 49 de UAT-uri, pentru o suprafață de 12.797 ha. La cererea prefectului, Cristina Breahnă-Pravăț a explicat cum stau lucrurile în procente: s-a cadastrat 15% din suprafața totală a județului, din care o treime s-a cadastrat gratuit, din fonduri guvernamentale. Pentru a accelera procesul vor fi organizate întâlniri cu primarii și specialiștii UAT-urilor.

„Înregistrarea sistematică nu implică niciun fel de costuri pentru proprietar. Se va realiza gratuit planul cadastral, deschiderea noilor cărți funciare, înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și eliberarea certificatelor”, a declarat Cristina Breahnă-Pravăț.

Din păcate, în ultima etapă, se înregistrează un oarecare regres, a precizat directoarea OCPI. Primăriile au abordat sectoarele facile, fără probleme, dar acestea se epuizează treptat și rămân cele cu probleme legate de amplasament, suprapunere de terenuri, succesiune etc. Pentru a accelera procesul, OCPI va organiza întâlniri cu reprezentanții UAT-urilor.
În final, Valentin Ivancea, prefectul județului Bacău, a vorbit despre problemele cu care se confruntă Comisia județeană de fond funciar și a explicat cât de strâns este legată rezolvarea acestora de înregistrarea terenurilor.

„Trebuie să subliniem importanța programelor de cadastrare și să înțelegem că aplicarea acestora va ajuta la urgentarea reconstituirii dreptului de proprietate al cetățeanului”, a declarat prefectul Valentin Ivancea.

[/lock_content]



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img