De câteva zile, tara discuta, docta, economie. Mai precis, reducerea CAS. Discutia merita o abordare serioasa; insa intâlnirea dintre premier si presedinte a transformat subiectul intr-unul de can-can, in care relevanta economica s-a pierdut, iar, in fata, au fost scoase detaliile picante ale unei discutii, ce-i drept, demne de Caragiale.
Economia româneasca sufera din cauza acestui gen de abordari. Niciodata problemele economice nu au fost abordate la modul rece si calculat; in buna traditie a ultimilor ani, economia a fost tratata, la fel ca si alte domenii, la modul pompieristic.
Acest fond, al degradarii continue a discursului public, a mascat, insa, miscarile de trupe. Dupa perdeaua de fum a can-canurilor economice, marile companii si-au urmarit interesele, reusind sa-si impuna masurile legislative care le-au conferit puterea pe care o doreau.
Din pacate, ocupati cu maximizarea profiturilor, managerii de corporatii au neglijat o problema importanta: scaderea salariilor si concedierea personalului nu au dus niciodata la cresterea vânzarilor.
Când a fost intrebat de ce plateste asa bine muncitorii din fabrica sa, Ford a spus ca are niste masini de vândut si vrea sa aiba cumparatori pentru acestea; or, degradarea continua a nivelului de trai pe seama scaderii costurilor salariale de catre marile companii nu duce decât la o spirala a scaderilor: scad salariile, scad vânzarile, scade profitul, deci compania trebuie, din nou, sa scada salariile si/sau sa concedieze personal.
Problema nu este doar româneasca. Intreaga economie mondiala sufera de aceasta problema, cauzata de filosofia economica neoconservatoare.
Clasa de mijloc se subtiaza peste tot in lume, in vreme ce numarul pauperilor explodeaza, iar bogatia este detinuta de tot mai putini.
Semn ca omenirea se indreapta spre un nou punct de inflexiune.